Дака сву имовину оставља сиротињи

Бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, никшићки привредник и велики добротвор СПЦ изјавио је да је заједно са Народним покретом, донео одлуку у вези са зарадом фирме Нексан, пише Дан.

-Све што је фирма Нексан зарадила у ових 30 година, и све што ћемо у будућности зарадити, до краја мојег живота, да буде завештано и предато у служби Богу и народу. Све од Божића па надаље. Све што буде од профита направила компанија, биће подељено на следећи начин: 20 одсто за народне кухиње, 20 одсто деци са посебним потребама, 20 одсто деци без родитеља, 20 одсто светој и саборној апостолској цркви, 20 одсто студентима, који у помоћи виде наду за своја прегнућа – рекао је Давидовић

Он је истакао да на данашњи дан фирма има 16,5 милиона нераспоређене, опорезоване добити.

-Само се профит сме делити, имовина се не сме умањивати. Надам се да ће мој унук Василије, коме држим наду, умети да цени доброчинство у нашем Господу. Имовину не смеју разбацати као некад што су комунисти разбацали донације великих српских добротвора Михајла Пупина и других – истакао је Давидовић.

Давидовић је рекао да је митрополит Амфилохије био громада којој смо се дивили, из „које ће настати све наше дивно и непролазно“.

-Будио нас је љубављу којом га је Бог водио. У последњим данима, листајући своје постојање, оставио је четири аманета. То су та четири аманета, за које безбожници тврде да не постоје. Први, сањајући о улцињској Бриској гори, да се опет подигне конак Светог Василија Острошког. Други, да се обнови капела патријарха Гаврила Дожића у морачким Врујцима. Трећи, да се изгради спомен-дом патријарха Варнаве Росића. И четврти, у ком је пркосно бранио светиње, желео је да се обнови џамија у Пљевљима, као прилог за обнову онога што је на џамији поломило туђе, непријатељско камење. Мислио је о браћи у Богу, тражио је братску руку, да братски образ осветла и помири земљу. Умирао је, а бранио је светиње – рекао је Давидовић.

Он је истакао да су већ предузети кораци како би митрополитови аманети били испуњени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *