Божовић на челу Универзитета Црне Горе

За новог ректора Универзитета Црне Горе изабран је Владимир Божовић, предсједник Извршног одбора Матице српске. Досадашњи прве човјек те установе је био Данило Николић.

Према информација портала ИН4С, Божовић је именован за вршиоца дужности те функције.

Николић је разријешен по иницијативи пет чланова УО – Божовића, др Будимира Алексића. др Милене Бурић, те студената Милене Шекуларац и Данила Бановића.

„Слобода мишљења и изражавања, односно академска слобода, као кључни предуслов развоја савременог образовања и друштва, континуирано, директно или индиректно, спутавана је од појединих чланова управљачке структуре Универзитета, а посебно ректора као најистакнутијег и најодговорнијег. Бројни су примјери у којима је нарушен принцип равноправности, правичности али и кршења законитости, норми Статута УЦГ. Многи случајеви су имали и свој судско-правни епилог на штету Универзитета, а да ствар буде гора, неке од правоснажних пресуда се не изврчавају, што представља кривично дјело… То јесте угрожавање основа правне сигурности и минимума правног поретка Црне Горе што је у колизији са једном од основних друштвених мисија УЦГ“, пише у иницијативи за разрјешење Николића коју потписују тр члана УО – представника Владе Црне Горе као оснивача и два студента.

За смјену Николића гласало је девет чланова УО, док је пет било против.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *