Са књигом у дијаспори до дипломе у отаџбини

Zivota_Radosavljevic
Проф. емеритус др Живота Радосављевић

FPSPLogoNovi60x80Угледни београдски професор Живота Радосављевић, оснивач Универзитета Унион „Никола Тресла“ у Београду, под чијим кровом раде факултети за пословне студије и право и информационе технологије и инжењерство, са својим стручним тимом покренуо је програм студирања на даљину, намењен будућим академцима, али пре свега српској дијаспори.
Реч је о првом савременом акредитованом програму школовања у Србији по највишим светским стандардима, који даје шансу студентима да стекну највиша академска звања, а да не долазе на предавања на факултет.
-Имајући у виду како се данас живи, колики су трошкови живота, колико је тешко приуштити квалитетно образовање и ускладити обавезе, а пратећи технолошка достигнућа и шта раде напредни унивезитети, једноставно смо дошли до закључка да је потребно будућим студентима понутити могућност стицања знања на даљину – каже др Милан Радосавqвић, декан Факултета за пословне студије и право.
Тако је настао Програм студирања на даљињу (Distance Learning System – DLS ), који иде у корак са 21. веком, а базиран је на развоју информационо-комуникативних технологија (ИТК), које су отклониле проблеме свима онима који нису у могућности да прате предавања по класичном концепту образовања. Студирање на даљину на неки начин има чак и своје предности. Студент предавања може да прати заваљен у својој фотељи, у топлом дому, да активно учествује у наставном програму, полаже испите и да у сваком тренутку „поред себе“ има професора, предавача, ментора.

Milan_Radosavljević
Проф. др Милан Радосављевић

-Путем ИКТ-а сада је могуће пратити предавања у реалном времену „у живо“ из акредитованих ДЛС центара у Србији и региону. На овај начин обезбеђен је висок квалитет наставе уз најмање трошкове студената – истиче Радосављевић.
Колико се водило рачуна о свим детљима приликом конципирања овог програма показује и апликација е-index захваљући којој студенти могу да заврше све послове везане за факултет. Довољно је само да је инсталирају на свој рачунар, таблет или мобилни телефон па да могу одложено да прате предавања путем видео записа и то више пута. Чак то могу да раде у превозу, парку, док иду улицом…
Путем апликације могу да закажу консултације и консултују се са предавачима и професорима, да парате термине предавања, постигнути успех, да пријаве испит, комуницирају са студентском службом, користе богату е-библиотеку, уџбенике, књиге, научне и дипломске радове и прате све за студирање битне информације, а на крају и да имају увида у плаћање школарине. А да би могли све то да раде сваки студент добија на коришћење рачунар и таблет. Оно што сада претставља мали проблем јесте ограничен број места, али факултет чини напоре да се ти капацитети прошире и омогући упис свим студентима који то желе.
На Факултету за пословне студије и право студенти могу да се определе за један од следећих смерова: Пословна економија, Менаџмент, Право и Безбедност. На Факултету за информационе технологије и инжењерсто чекају их Информациони системи и Инжењеријски менаџмент.
Настава се изводи по принципима Болоњске декларације што свим академцима омогућава да постану део породице европских универзитета и факултета.
-Мислимо заиста да је овај програм као створен за наше младе у дијаспори, који су у дилеми којим путем да крену. Сведоци смо асимилације, сведоци смо да све више Срба у свету заборавља своје корене и губи национални идентитет. Ово је иделана прилика да стекну знање и звање на матерњем језику и да се као стручњаци, зашто да не, врате у своју земљу и помогну њеном просперитету и напретку – каже професор емеритус др Живота Радосављевић.

Učenje na daljinuО Програму студирања на даљину (Distance Learning System – DLS) детаљно можете да се информишете на следећем линку: http://www.fpsp.edu.rs/ucenje-na-daljinu/.

На Факултету за пословне студије и парво, за разлику од других високообразовних уставнова, осбособљавају се кадрови код којих је обједињено знање из области економије, права, безбедности и менаџмента по моделу развијених тржишних земаља света. На овај начин стварају се високо компетентни стручњаци који су у стању да решавају правне, економске, управљачке и безбедносне проблеме. Факултет у свом поседу има модеран технички опремљен пословни простор са компјутерски уређеним учионицама, вежбаоницама, лабораторијама за учење страних језика, читаоницама, наставним кабинетима…
А оно што посебно издваја ову установу од других јесте у потпуности заокружен образовни систем, почев од вртића “Коста Вујић”, истоимене основне школе, средње школе “Ушће”, до Факултета за пословне студије и парво и Факултета за информационе технологије и инжењерство. У годинама лутања, бурних дешавања, транзиције, реформи, можда је ово одличан пример којим путем би требало да крене српско образовање.

Текст: Здравко Елез

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *