Levoruki u slavu sprskih i francuskih vojnika

Francuski vajar Marcel Ganguilhem poznat i kao Levoruki (Cel-le-Gaucher) izgubio je kao vojnik 15. septembra 1918. u bici na Dobrom Polju desnu ruku koju mu je otkinuo šrapnel granate, podseća nas na ovog velikog Francuza Branislav Bane Gajić, poznati srpski novinar i publicista.
Dvadeset godina kasnije, na mestu jedne od najznačajnijih borbi čitavog Solunskog fronta, 17. septembra 1938. svečano je otkriven spomenik u plitkom bronzanom reljefu koji je Marsel Ganguilem izradio samo preostalom levom rukom. Spomenik je, prema pratećem tekstu, izrađen u slavu francuskih i „jugoslovenskih“ (srpskih) vojnika koji su zajedno izvojevali pobedu u bici u kojoj je vajar izgubio ruku kojom je do tada stvarao.
Na prvom snimku se vidi ovaj odlučni umetnik tokom svečanosti postavljanja spomenika, na drugoj se vidi sama kompozicija sa pratećim tekstom, a na trećem današnje stanje na steni na kojoj je nekada stajao. Nepoznato je kada je uništen ali se veruje da su to uradili Bugari u toku okupacije u Drugom svetskom ratu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *