Turske zastave na srpskim imanjima kod Vareša

U srpskom selu Okruglica i drugim srpskim selima na području opštine Vareš tokom prošle godine vijorile su se zastave Turske, koje su bez saglasnosti vlasnika zemljišta srpske nacionalnosti postavljali stočari i ovčari bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

U saopštenju je navedeno da su zastave uklonjene ili ih je vjetar odnio tek prije mjesec dana, ali i dalje, stalnim provokacijama, želi se naterati srpsko stanovništvo da zaboravi na svoja ognjišta u selima u Varešu i da prodaju zemljište po niskim cenama.

„Bošnjaci bez saglasnosti srpskih vlasnika ulaze u njihove posede i napasaju stoku. Na imovini i zemljištu jedne srpske porodice je postavljen nišan, kao obilježje groba pokojnika muslimanske vjere, iako niko nikada porodicu i vlasnika zemljišta srpske nacionalnosti nije obavijestio da je na njegovoj zemlji neko sahranjen“, navedeno je u saopštenju.

Iz Odbora navode da Bošnjaci iz udaljenih bošnjačkih sela vozilima prolaze kroz srpska sela na području opštine Vareš sa istaknutim zastavama Turske, čime se dodatno pokušava poljuljati volja Srba da očuvaju srpsku zemlju.

„Selo Okruglica, koje je u sredini drugih srpskih sela Naseoci, Neprivaj, Očevlje, Pajtov Han, Pođavor, Poljanice, Samari, Rokoč, Slavin, Sršljenci, Šikulje, naročito je na udaru jer kada bi Srbi iz Okruglice počeli sa prodajom zemljišta onda druga sela ne bi imali nikakve šanse da opstanu, a da ne prodaju zemljište“, navedeno je u saopštenju.

Iz Odbora poručuju da oni koji možda imaju nameru da zastavama Turske i stalnim provokacijama nateraju Srbe da prodaju svoja imanja, treba da znaju da su Srbi pod vlašću Turske preživeli pet vekova, pa će preživeti i provokacije i izazove današnjeg vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *