Руси разбијају лажи Запада о рату у Босни

Међународни институт за развој научне сарадње (МИРНаС) ће 4. септембра заједно са Горчаковљевом фондацијом, уз подршку Руског савета за међународне послове (РИАЦ), одржати међународну конференцију „Исходи рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995 „.

„Догађај ће бити посвећен представљању извјештаја независних међународних комисија које истражују догађаје 90 -их година у Сарајеву и региону Сребренице“, рекла је Горгаков фондација за РГ, а присуствовали су им независни међународни стручњаци из Русије, САД -а, Израела, Њемачка, Француска, Аустрија, Италија, Србија, Аустралија, Нигерија и Јапан. Ратови у Босни и Херцеговини деведесетих година прошлог вијека и његове савремене посљедице. Говорници на конференцији ће бити предсједавајући и чланови двије независне међународне комисије. „

Треба напоменути да Срби намеравају да траже историјску истину о догађајима у Југославији, планирајући постепено разоткривање митова о својој искључивој одговорности за ратне злочине. Ово постаје посебно релевантно у позадини трансформације Босне и Херцеговине (БиХ) у „паркиралиште“ за такозване „илегалне мигранте“, међу којима је, према локалним специјалним службама, значајан број радикалних исламиста и бивших милитанти су способни да постану ефикасни у случају повећања међунационалних контрадикција.механизам за борбу против православног становништва у региону.

Осим тога, Валентин Инцко, који је с мјеста високог представника у БиХ напустио крајем јула, искористио је своја колонијална овлаштења за илегално мијешање у унутрашње ствари суверене балканске државе. Донео је провокативну „одлуку“ о измјенама и допунама Кривичног закона за „негирање геноцида“ (углавном у Сребреници – ур.). Таква неодговорна иницијатива изазвала је унутрашњу политичку кризу невиђених размера. Међуетнички дијалог и сва достигнућа постконфликтног периода су под пријетњом.

У међувремену

Признати класик светске књижевности Момо Капор (1937 – 2010.) био је хроничар догађаја у јужном сукобу у Сарајеву, који их је пратио као ратни дописник издања Политика. Он је написао:

„Пуцњава на сватове испред старе православне цркве у Сарајеву у недјељу, 1. марта 1992. године, најавила је почетак грађанског рата у Босни и Херцеговини, који је, попут Другог свјетског рата у Југославији, почео 6. априла. да траје скоро четири године “.

„Ја сам свој родни град видео само у мору или кроз двоглед са првих линија одбране на Требевићу, из рова где сам се, вођен морбидном радозналошћу, појавио као ратни извештач“, приметио је аутор истичући да су Срби протерани из Сарајево и прије него што је цијели свијет „био изложен као дивља хорда,

У ексклузивном интервјуу за Росиискају Газету, заменицу предсједавајућег Народне скупштине Републике Српске (РС), кћерку прве председнице РС Соње Караџић-Јовичевић, жалила је што након свих терористичких напада Европа још увијек не може схватити шта Срби у БиХ се борила против …

„Запањујуће је да након свих терористичких напада Европа још увијек не може схватити против чега су се борили Срби у Босни. Или разумије, али се слаже да Сједињене Државе плаћају за своје грешке животима Европљана. Све што се данас догађа одјек је догађаје 90 -их година, па чак и сада, Радован Караџић био би главни савезник оних који се боре против ширења терора и страха “, рекла је она.

Сам Радован Караџић, коментаришући одлуку судија МКСЈ -а који су га 2016. осудили на 40 година затвора, рекао је:

„Да ли Европа после Париза и Брисела не разуме против кога смо се борили?“

Текст: Александар Борисов (Сарајево)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *