Са Малте терају српску децу

Велики број Срба који са децом живе и раде на Малти погођен је строгим прописом који је недавно почео да се примењује, а по ком деца неће моћи да остану с њима у тој земљи ако немају годишњу зараду од 19.000 евра, плус додатних 4.000 евра по детету.

Због тога се више од 40 родитеља у пратњи своје деце окупило испред зграде Имиграционог одељења Малте, захтевајући писмени одговор зашто им је, многима по други пут заредом, одбијено право да поднесу захтев за обнову боравишне дозволе за члана породице. Они наводе да се први пут суочавају са оваквим проблемом након година проведених у овој земљи.

-Реч је о њиховом пропису који постоји од 2007. године и који се односи на држављане земаља које нису члан ЕУ, али се сада, по први пут, примењује овако стриктно. Све се своди на то да се од нас захтева да имамо полису о годишњој заради од 19.000 евра, уз отприлике додатних 4.000 евра по детету, а ако не приложимо полису, одбијају нам захтев за боравишну дозволу за децу – прича за „Блиц“ Крагујевчанин Александар, који на Малти ради четири године, а од пре две године придружили су му се супруга и три ћерке.

Како објашњава, разлог због којег му није дозвољено да приложи захтев је тај што зарађују мање од прописане суме коју морају да зарађују држављани земље ван ЕУ са троје деце – тачно 30.400 евра годишње.

-Објашњавао сам да се моја зарада повећала у односу на плату коју сам имао када сам тек дошао овде, јер су му дате додатне одговорности у фирми, да са бонусима и прековременим сатима годишње приходујем 23.500 евра, али по тој полиси испада да зарађујем толико да могу да задржим само једно дете. Службеница Имиграционог одељења ми је дословце рекла: „Ви можете да останете, али ако немате довољно да задржите сву своју децу, морате да их вратите у вашу земљу“ – огорчен је Александар.

Један од чланова српске заједнице на Малти Слободан Рангелов изјавио је за тамошњи „Тајмс“ да је добио позиве више од 50 забринутих родитеља који тренутно имају проблем са подношењем захтева за боравишну дозволу за децу.

-Многи Срби и радници из других земаља нечланица ЕУ овде углавном раде за минималац. Имиграционо одељење је раније примало извод из банке на којем је писало да имају довољно новца да издржавају своју децу или су могли да нађу неког пријатеља који би био спонзор детету. Али сада неће да прихвате чак ни то. Можда влада Малте жели да уштеди на социјалној помоћи, на коју имају право све српске породице са зарадом испод 19.000 евра – изјавио је Рангелов.

Због овог проблема основана је Фејсбук група са око 400 чланова, међу којима је највише Срба, али и људи из Северне Македоније и БиХ који такође живе и раде на Малти.

-На Малти, где сам дошла пре три године, сигурно има више од 30.000 Срба. Годишњу зараду од 19.000 евра могу да остваре, на пример, инжењери са искуством или доктори, чија је цена радног сата 9,1 евро. Нажалост, већина наших сународника ради у грађевинарству и угоститељству, као особље за одржавање кућа или чишћење, а ти се послови плаћају између 5 и 6 евра по сату, без прековремених сати, тако да је ово веома озбиљан проблем за све њих који су овде са децом, која похађају бесплатне јавне школе, уз бесплатну здравствену заштиту. Највише смо љути што је изостала било каква реакција државних органа Малте или нашег конзулата. Ја сам чак два пута писала УНИЦЕФ-у апелујући на помоћ, али никакав одговор нисам добила – каже Ваљевка Љиљана Стојановић, самохрана мајка 14-годишњег дечака, један од администратора Фејсбук групе.

С друге стране, како пише малтешки „Тајмс“, Имиграционо одељење Малте је поводом овог проблема саопштило да се захтеви за обнову држављанства обнављају на основу истих критеријума као и за први захтев, али да се могу одбити „ако се установи да је подносилац дао лажне податке у претходном захтеву“. Министар унутрашњих послова Малте Мајкл Фаруђиа, пак, рекао је да, иако то није у надлежности његовог министарства, „примања подносиоца захтева би требало да буду таква да може да издржава своју породицу“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *