Вожд se „враћа“ у Сремскe Карловцe

Данас се десио истински историјски догађај за Србију и све Србе. Владика сремски Василије уважио је молбу да се посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића сахране у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, што је и била жеља за живота овог српског великана.

Đorđe Stratimirović.jpgНародни вожд Ђорђе Стратимировић био је идеални Србин – из угледне породице, наочит, храбар, правдољубив, врстан ратник и српски родољуб до последње капи крви и последњег уздаха. Био је војни вођа побуњених Срба у Српској Војводини током револуције из 1848. године, где је током мађарско-српског рата неколико пута потукао Мађаре, сачувавши српски народ, његове цркве и манастире и његове усеве. После рата био је српски политички представник, а ставио се и на располагање Србији током Српско-турског рата 1876. године.

Баш као и сви Срби у Српској Војводини, Ђорђе Стратимировић је био увек и само Србин, вођен жељом за уједињењем што већег броја Срба у јединствену српску државу. Није био дуалиста који се ценкао са својим идентитетом као неки данас, у складу са тим како ветар дува. Није сматрао Србе у Војводини више или мање вредним, нити себе од своје браће по оружју и идеји Стевана Шупљикца из Крајине и Стевана Книћанина из Шумадије. Волео је подједнако и њих и Србе јужно од Саве и Дунава.

Умро је у Бечу, у туђини, помало заборављен од свих, надајући се да ће једног дана почивати у својим Сремским Карловцима, у слободном Војводству, у слободној Србији.

Последња жеља ће му бити испуњена, јер су захваљујући Одбору за повратак његових посмртних остатака предвођеним Александром Ђурђевим из Новог Сада, уз сагласност потомака, његови посмртни остаци стигли у отаџбину. Наредних дана очекује нас и сахрана, за коју сам сигуран да ће бити величанствена.

У време када покушавају да у Војводини створе лажну војвођанску нацију, у време када Србе у Црној Гори желе да претворе у националне Црногорце или идентитетске дуалисте, у време када Србе са Косова и Метохије и из Републике Српске желе поново да протерују и бацају у јаме, ова историјска свечаност која нас очекује само је један комад у мозаику српског света који се буди, српског света који постаје свестан себе, своје ћирилице, свог имена, својих давно заборављених јунака и који једном за сва времена затвара ужасно поглавље југословенштине и комунизма. Срби, Богу хвала, коначно престају да се плаше да буду Срби.

Слава вожду Ђорђу Стратимировићу! Живело Српско Војводство! Живела мајка Србија!

Ову лепу објаву на свом фејбук профилу поделио је Рајко Петровић из Института за вропске студије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *