Рај на Тиси у срцу равнице

ЗАНИМЉИВА СРБИЈА – РИТОВИ ДОЊЕГ ПОТИСЈА

Пише: Светозар Гунић

Мир, тишина и таласи Тисе. Небо се огледа у великом воденом пространству. На обали Тисе смо, у излетишту код Жабаљског моста. У приобаљу реке на око 3.000 хектара простире се специјални резерват природе “Ритови доњег Потисја”. Добри познаваоци овог краја тврде да је то најбогатија природна ризница цетралног дела Војводине у којој ће вас дочекати шуме, мочварне ливаде, разноврсно биље и животиње. Излетиште на Тиси није много удаљено од Новог Сада, свега 40-так километара, а још ближе Зрењанину, ссамо 15 километара.

Дуго је ово подручје опстајало захваљујући људима оданим природи, да би пре пет година и званично постало специјални резерват природе. Иако много тога тек треба да се уради и уреди, али важно је да више нема лова, риболова, сече шума без сагласности надлежних.

-Ово је заиста божји дар који се мора сачувати – каже Стево Чорокало, руководилац у Резервату природе Зрењанин, наш домаћин са супруком Маријаном, која му помаже у организовању разних програма, такмичења у кувању рибље чорбе и других јела…

Труде се да занимљивим програмима што више обогате забавни живот на овом излетишту. Маријана има предзнања јер ради на маркетингу, а била је и финалисткиња на избору Мис Ју у организацији некадашњег сарајевског таблоида “АС”деведесетих година и једна од најпознатијих фото модела.

-Обожавам природу и овде се предивно осећам, а у свему имам и значајан допринос што ме додатно стимулише. Приметили сте да волим и фотографију поготово када сам у објективу провереног знанца. Препоручујем љубитељима природних лепота да се прикључе, јер ће се овде опустити и допринети пуно свом здрављу – саветује Маријана док нас Стево са моторним чамцем вози по реци Тиси и показује чари природних лепота у банатској равници.

Она истиче да ова лепота заслужује више људи жељних одмора и чистог ваздуха, а таквих није мали број, јер Тиса је по ного чему јединствена река.

Излетиште код Жабаљског моста жуди за новим садржајима ,мада су сви свесни да је за тако нешто потребноприлично новца.Док се то не догоди,користиће се оно чега сада има и што још може да послужи за истински одмор у природи…

Резерват природе “Ритовои доњег Потисја” често походе студенти који проучавају биљни и животињски свет.У гостима су им били и истраживачи из Петнице.Све тоуз сугласност надлежних и под будним окомчувара који мотри на оно што се у резервату догађа и на све који,уз дозволу зађу у његов атар….

Кочопере се црне и беле тополе,беле врбе,влажне ливаде. Све је то под “капом” резервата, све је заштићено. Поглед на велику мапу открива да резерват заправо повезује још неке војвођанске драгуље: станишта старе Тисе код Бисерног оства, парк природе Јегричка и специјални резерват Тителски брег и Царска бара. Када домаћини почну да набрајају чега све има у Ритовима доњег Потисја, списку никад краја. Оно што је најзначајније, на чему су поносни, увек истичу у први план: око 170 врста птица, од којих је 150 строго заштићено, 14 биљних заједница, око 200 врсте биљака, 36 врста риба….

-Има риба, још како – открива Чорокало.

Многи трагају за сомом, капиталцем, али још никако да им се посрећи. Стално измиче. Зна да би одмах завршио у чорби или паприкашу. Тиса са околином има погодну климу за одмор и уживање. Излетиште у близини Жабаљског моста идеално је да се проведе део годишњег одмора. Овде је посебно лепо лети, а још током јесењих дана само да не пада киша. У овом резервату зна да се појави и дабар што је знак чисте воде и околине, постоји и природно мрестиште рибе. Само да људи сачувају Тису и да се не дај Боже не понови еколошки инцидент када је из румунских рудника злата у реку исцурео цијанид!

Излетиште код Жабаљског моста жуди за новим садржајима, мада су сви свесни да је за тако нешто потребно прилично новца. Док се то не догоди, користиће се оно чега сада има и што још може да послужи за истински одмор у природи. Резерват природе “Ритовои доњег Потисја” често походе студенти који проучавају биљни и животињски свет. У гостима су им били и истраживачи из Петнице. Све то уз сугласност надлежних и под будним оком чувара који мотри на оно што се у резервату догађа и на све који, уз дозволу зађу у његов атар….

У излетишту су Стево Чорокало и  удружење “ЛЕЕИ уз подршку града Зрењанин организовали манифестацију “Ризница доњег Потисја”да би промовисали Тису, њене вредности и могућности. Заслугу за ово лепо и корисно дружење припада и Едукативном еколошком изазову чији су чланови благовремено схватили да ово подручје треба очувати, а тамо где је то могуће довести госте да се друже уз песму, домаћу храну, културне и спортске активности.

Уздају се у резервату и сарадњи са партнерима у Мађарској како би заједничким снагама, развијали еколошки туризам. Планирано је отврање и торња за посматрање птица, што је сада хит и у свету. Туристи, љубитељи птица, не питају за цену само да, са висине, посматрају и фотографишу ове летеће лепотице. Највише је, ипак оних који уживају на таласима реке, на њеним обалама. Чамци, бродићи, пецароши, појави се и по који скутер.

Уживају они и у кућицама на обали реке, али на и на клупама у парку. Однекуд допире звук добро знане песме  “Покрај мене више ниси, чамцем пловим сам на Тиси”. А Тиса дели Банат и Бачку и овде одувек траје надмудривање где се боље живи.Постоји она народна „Банат хвали у Баћку се ували“. Али поред Тисе, слажу се сви, лепо је и са једне и друге стране обале.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *