Промоција књиге „Зашто смо отишли“

У просторијама црквеношколске општине ”Свети Димитрије” у Виндзору одржана је промоција најновије књиге „Зашто смо отишли“ познате књижевнице Гордане Петковић Лаковић из Торонта.

Фотографија корисника Pero Kovačević
О књизи Гордане Петковић Лаковић говорио је свештеник Јовица Ћетковић

Осим присутних чланова црквеношколске општине овај скуп је својим присуством увеличала и госпођа Ковиљка Шпирић, специјални изасланик Владе Републике Српске, која је касније одржала и веома информативну беседу о Републици Српској данас.

Ненајављен, појавио се и пријатељ Срба, градоначелник Виндзора Дру Дилкенс са члановима своје породице. Дру је после промоције Горданине књиге остао на заједничком ручку и у присном разговору са свима.

О Гордани и њезином књижевном делу говорио је свештеник Јовица Ћетковић (који је прочитао Горданину пјесму ’’Повратак’’) и Катарина Костић из Торонта, песник, хроничар и књижевни критичар, оснивач и дугогодишњи председник Српско-канадског удружења писаца ”Десанка Максимовић”. Катарина је прочитала скраћену верзију свог есеја о Гордани који је објављен у београдским ”Књижевним новинама”.

Промоцију су на гитарама пратили музичари црквеног оркестра Светог Димитрије Радомир Репац и Ратко Загорац, а Перо Ковачевић је прочитао неколико интересантних пасуса из Горданине књиге, по избору аутора.

Фотографија корисника Pero Kovačević
СА ДРАГИМ ГОСТИМА: На промоцију су дошли и Гордана Шпирић, изасланик Владе РС и градоначелник Виндздора Дру Дилкенс

Захваљујући Гордани и другим појединцима који су свесни важности културе и духовног уздизања, у Виндзору су ове године гостовали Театар 10 са Лукачем, Етно група ”Ћемер”, ”Синови Кордуна” и чувена Академија српских народних игара ”Бата Марчетић” – сви из Торонта.

Гордана Птковић Лаковић се већ годинам бори за српско име о чему говоре и неколико њених књига чије теме су управо Срби и српски народ, друштвено је ангажована и на разне начине доприноси афирмцији наше заједнице.

До закључивања овог зборника објавила је збирку прича Колона на српском и енглеском (Dance of Life) и комедију То нисам ја (на српском, два издања). Важна спона је  у Nikola Tesla Educational Corporation, генерални је секретар Српске националне академије, члан Canadian Authors Association, члан Удружења књижевника Србије и члан Матице српске, покровитељ је многих културних и хуманитарних активности.

До недавно је била секретар и Српско-канадског удружења писаца ”Десанка Максимовић” које ове године слави 40 година постојања. Пошто је Свевишњи њу и њезиног супруга Јована подарио талентом и знањем, као успешни пословни људи значајно и финансијски учествују у свим српским пројектима од општег интереса. Гордана је била један од главних мотора који се у Хамилтону изборио да једна улица носи име Николе Тесле.

Гордана је комуникативна, талентована, отворена жена, мајка и бака, широких животних назора. Члан је и позоришта Театар 10 са Лукачем које је ове године по први пут, управо захваљујући овој изузтној жени гостовало у Виндзору. Била је то величанствена представа, која нас је насмејала, орасположила и усхитила, и ако то вече нисте били у Светој Петки, пропустили сте нешто заиста несвакидашње.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: Перо Ковачевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *