Преминуо Србин добитник Пулицерове награде

Амерички песник, есејиста и преводилац српског порекла Чарлс Симић, кога сматрају једним од највећих светских песника, преминуо је у 85. години.

Чарлс Симић рођен је као Душан Симић 1938. године у Београду, одакле је емигрирао у Париз, па у САД. За свој поетски опус освојио је бројне међународне награде, укључујући и Пулицерову награду, као и неколико српских и регионалних књижевних награда.

Са породицом је отишао у Сједињене Америчке Државе 1953. године, а пре тога је био у Паризу годину дана. Песме је почео да пише још у средњој школи. На његове песничке почетке посебно су утицали амерички песници Волт Витмен, Емили Дикинсон, Волас Стивенс и други.

Данас га сматрају једним од највећих светских песника. Најважније збирке Чарлса Симића су, између осталих: Харонова космологија, Свет се не завршава, за коју је 1990. добио Пулицерову награду, Шетња са црном мачком, Венчање у паклу, Мајстор прерушавања…

Најзначајније књиге есеја су Алхемија ситничарнице, Метафизичар у мраку, Гледај дуго и нетремице и бројне друге.

Као преводилац Чарлс Симић је веома значајан за Србију, јер је преводећи Васка Попу, Ивана Лалића, Милорада Павића, Радмилу Лазић, Новицу Тадића допринео популаризацији српске књижевности у САД.

Преводио је и друге песнике из региона. Сачинио је и једну антологију српске поезије Коњ има шест ногу.

Члан Америчке академије за уметност и књижевност постао је 1995. године. Чарлс Симић је дуго био професор на Универзитету у Њу Хемпширу, где је предавао америчку књижевност и креативно писање. Од 2020. године, био је члан Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *