Decenijski snovi stranaca o pasošu Emirata

Prema zakonu Ujedinjenih Arapskih Emirata, strani državljani u redovnoj proceduri tek nakon 30 godina života u UAE mogu aplicirati za državljanstvo

Piše: Predrag T. Savić

Ujedinjeni Arapski emirati su ustavna monarhija nastala udrživanjem sedam gradova, koji imaju svoje šeike. Toliko su bogati da razmišljaju o uvodjenju posebnog ministarstva sreće i „pravljenju“ kiše uz pomoć dronova. Političke partije su zabranjene, tako da nema političkih izbora.

Kako se u Emiratima dobijaju radne dozvole? Kako se stiče državljansto  ove monarhije koja je blagostanje ostvarila uz pomoć nafte? Ovo su pitanja koja intresuju mnoge Srbe koji traže uhlebljenje na Аrabijskom poluostrvu, ali i brojne strance medju kojima je najviše Indusa, Pakistanaca i drugih Azijaca.

Propisi koji regulišu mogućnost zaposlenja u Emiratima su jednostavni; prvo treba da imate boravišnu dozvolu kako bi onda mogli da tražite radnu dozvolu. Radna dozvola omogućava pojedincu da se zaposli u UAE.

Boravišna dozvola se može dobiti kada neko ko je iz Emiratima postane vaš pokrovitelj, ili garant tj. sponzor. Vaš sponzor može biti samo neko ko je:

-vaš blizak rođak ili preduzeće koje želi da vas zaposli.

Radnu dozvolu/vizu inicijalno izdaje Ministarstvo rada i socijalnog staranja za period od 30 dana (kada se dostavi dokaz da ste dobili ili ćete dobiti posao u UAE).

Državljani Emirata imaju besplatno školovanje i zdravstvo i mnoge druge privilegije i grantove koje država daje. Zato se tesko postaje državljanih  u ovoj nekada pustinjskoj zemlji. Ovde vrede najstroža pravila na svetu za sticanje državljanstva, koje nije moguće dobiti po osnovu braka.

Preema zakonu Ujedinjenih Arapskih Emirata, strani državljani nakon 30 godina života u UAE mogu aplicirati za državljanstvo. Pa ipak, ako je neko iz Omana, Katara ili Bahreina, period iznosi tri do jedne godine, a ljudi arapskog porekla mogu aplicirati nakon sedam godina. Ako su oba roditelja poreklom iz Emirata, može se odmah aplicirati. Ako je majka iz Emirata, a otac nije, državljanstvo se ne dobija automatski.

Takva stroga pravila imaju još u pet ili šest zemalja na  svetu. Ipak, ona bi mogla da budu ublažena. Jer Ujedinjeni Arapski Emirati usvojili su amandmane kojima bi država zaliva mogla odobriti državljanstvo investitorima i drugim stručnjacima, uključujući naučnike, lekare i njihove porodice.

“Vlada UAE, lokalni emiri, sudovi i izvršna veća nominovaće one koji ispunjavaju uslove za državljanstvo pod jasnim kriterijumima postavljenim za svaku kategoriju”, rekao je pre nekoliko meseci emir Dubaija i potpredsednik UAE šeik Mohammed bin Rashed Al Maktoum. 

In defence of Dubai, one of the world's greatest cities

Da li će ti novostvoreni državljani imati iste privilegije kao izvorni državljani zasada se ne zna. U Emiratima živi, kažu najmanje 20 hiljada Srba. Rade najrazličitije poslove od stjuardesi, frizera i pedikira, lekara, programera, do direktora ogromnih kompanija. Srbi su vlasnici  uspešnih kompanija  iz oblasti programiranja, trgovine naftnim derivatima, ali reklamnih i fitnes agencija.

Srpsko privredno predstavništvo u Dubaiju

Privredna komora Srbije (PKS) otvorila je pre sedam dana predstavništvo u Dubaiju, biznis centru Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopšteno je pre sedam dana. Ovo je osmo predstavništvo PKS u svetu nakon Nemačke, Austrije, Rusije, Belgije, Italije, Izraela i Kine.

„Kompanije iz Srbije, članice „Otvorenog Balkana“ i regiona, koje rade ili planiraju da posluju na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata i ostalih zemalja Persijskog zaliva, od Predstavništva PKS u Dubaiju mogu da dobiju sve potrebne informacije i podršku za početak i razvoj biznisa na ovim tržištima“, navela je PKS.

Predstavništvo PKS nalazi se u zgradi Privredne komore Dubaija, a direktorka predstavništva je Maja Antolović, nekadašnja izvršna direktorka kompanije „DP Wolrd“ iz Dubaija koja je vlasnik Luke „Novi Sad“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *