Преминуо др Љубомир Вујовић

Тесла меморијално друштво из Њујорка саопштило је да је преминуо др Љубомир Вујовић, аутор бројних чланака посвећених Тесли, који је учествовао у многим ТВ, радио и новинским интервјуима који су имали за тему Теслин рад, али и српску културу.

Др Љубомир Вујовић, председник Тесла меморијалног друштва из Њујорка преминуо је у недељу 28. новембра 2021. окружен породицом у селу Комарно (Црна Гора).

Др Вујовић је био лекар, писац, филмски продуцент и једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци. Његов дугогодишњи волонтерски рад имао је за циљ очување сећања налик и дело Николе Тесле и никада неће бити заборављен. Неуморно је радио као лекар у њујоршкој Метрополитен болници (Метрополитан Хоспитал) више од 50 година.

Своје слободно време посвећивао је Тесли: сарађивао је са челницима града Њујорка, достављајући им потребна документа и информације за постављање знака “Никола Тесла ЦОРНЕР” на углу Шесте авеније и 40. улице.

Захваљујући њему 10. јула 2001. откривена је комеморативна плоча у хотелу „Њујоркер“ на Менхетну. Плоча је направљена 1977.године, али из политичких разлога није могла бити постављена. Др Вујовићу су око овог посла помогли Српској православној цркви и многим угледним појединцима. Након 24 године плоча је постављена и данас стоји у хотелу у коме је Тесла живео од 1933. до 1943. године.

Др Вујовић је био уредник интернет странице Меморијалног удружења Тесла www.teslasociety.com. Овај сајт садржи многе информације, фотографије и документа о Николи Тесли, Михајлу Пупину, Милеви Марић… а посетило га је скоро три милиона људи.

Др Вујовић је аутор обимне књиге у два тома „Трибуте то Тесла” (Признање Тесли) која садржи многе илустрације и документа о раскошном генију. Он је иницирао и био изузетно активан под називом у највећем истраживачком пројекту о Николи Тесли под: “Тесла цоллецтион” (Теслина колекција).

Аутор документарног филма: „ Никола Тесла, геније који је осветлио свет “ („Никола Тесла – геније који је осветлио свет “), који је направљен у сарадњи са музејом „Никола Тесла“ из Београда. Овај филм је добио међународно признање као најбољи светски документарни филм о Тесли. Филм је на енглеском језику, али је преведен на немачки, француски и српски језик и приказан је на разним ТВ станицама широм планете. Он је аутор бројних чланака посвећених Тесли, а учествовао је иу многим ТВ, радио и новинским интервјуима који су имали за тему Теслин рад, али и српску културу.

Продуцирао је и документарне филмове „Од имигранта до проналазача о Михаилу Пупину” и „Краљевина Црна Гора”.

Награде

Седамдесетих година прошлог века био је активан у помоћи југословенском удружењу лекара и многим болницама у Југославији, са третманима и лековима за обољења од рака. Он је у то време специјализирао хематологију и онкологију. Др Вујовић је примио награду „Тхе Цити Цоуцил Цитатион” за свој лекарски рад у Њујорку. Награди је урезана посвета: “ Др Вујовић је истакнути грађанин вредан похвале и захвалности овога већа и грађана Њујорка .” Поред ове награде Др Вујовић је са поносом носио и ордење које је добио од Републиканске партије Америке, орден од Тита за заслуге у вези лечења рака, од Владе Србије и Војислава Коштунице за рад на промоцији Николе Тесле.

10. јул Национални дан науке у Србији и Републици Српској

Захваљујући др Вујовићу и иницијативи Тесла меморијалног друштва из Њујорка почетком 2010. упућен је предлог Божидару Ђелићу, тада потпредседнику Владе Србије и министарству за науку и технологију да Србија прогласи Теслин рођендан 10. јула за национални Дан науке у Србији што је – и урађено. У Србији је први пут 2011. установљен и обележен национални Дан науке, 10. јул, дан рођења Николе Тесле.

Исти предлог ушућен је почетком фебруара 2020. Влади Републике Српске – Милораду Додику, српском члану Председништва БиХ и Жељки Цвијановић, председници Републике Српске – иницирајући да Теслин рођендан буде проглашен за национални дан науке у Републици Српској.

Нажалост, др Вујовић се „преселио” код његовог и нашег Тесла, одговор Владе Републике Српске није стигао. Ипак, чланови Тесла Меморијалног друштва из Њујорка настављају и даље радом, по узору на др Љубомира Љубе Вујовића.

Последњи ТВ наступ имао је на РТЦГ у јуну 2021. када је угостио новинаре у својој старој породичној кући у селу Комарно коју је преуредио и претворио у мали Теслин музеј и Теслино Меморијално друштво из Њујорка – огранак за Црну Гору. Ту се налазе бројне Теслине слике и фотографије, као и новинарски текстови које је Тесла писао пре више од 100 година.

Текст: Марина Булатовић, члан Управног одбора Тесла меморијалног друштва из Њујорка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *