Dejanov nakit i ukrasi i u Beloj kući

Srpski vajar oduševio izložbom u Vašingtonu, a njegovi umetnički unikati krase ugledne američke ustanove

U svečanoj sali Ambasade Srbije u Vašingtonu održana je izložba nakita Dejana Jovanovića pod nazivom “Precious Connections” kojoj je prisustvovao rekordan broj ljudi, koji su uživali u maštovitom dizajnu nakita za sve prilike, ali i komadima koje je autor nazvao “Wearable sculpture”, umetničkim unikatima koji mogu da posluže i kao deo garderobe.

Autor Dejan Jovanović je bio prezadovoljan posle izložbe. On se školovao za vajara u Srbiji, a svoj umetnički studio za izradu nakita “Dejan Strudio Jewelry” osnovao je u Vašingtonu 2002. godine.

-Odrastao sam okružen umetnošću i kreativnošću. Od rane mladosti bio sam fasciniran stvaranjem oblika i imao slobodu da stvaram u ateljeu svog oca, koji je bio vajar. Nastavio same školovanje u Školi primenjenih umetnosti Beogradskog univerziteta u Srbiji, gde sam stvarao skulpture velikih razmera i diplomirao kao jedan od najboljih u klasi – kaže Jovanović.

Dejana kasnije životni put vodi u Ameriku, gde je diplomirao kao dizajnermetala na Školi za umetnost i dizajn Univerziteta Istočne Karoline u američkoj državi Severna Karolina. Dejan je izlagao svoje radove u SAD i Evropi i radio je na projektima za mnoge uvažene klijente, poput Bele kuće, Smithsoniana i Vašingtonske nacionalne katedrale, a takođe je radio za Tiffany and Co.

Njegov rad je predstavljen u mnogim publikacijama uključujući “Martha Stewart Weddings”, Washingtonian Magazine, Vogue, DC Luxury Magazine i American Craft.

Njegovo stvaralaštvo mu je donelo brojne međunarodne nagrade i priznanja. On danas stvara nakit svih vrsta, ali sa posebnim fokusom na unikatne komade i dizajnirane prstenje.

Tekst: Serbian Times Foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *