Аеродрому Батајница име пилота-хероја

Војни аеродром Батајница убудуће ће се звати Војни аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“, по чувеном пуковнику који је страдао током НАТО бомбардовања.

Пилот Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука, херојски је страдао бранећи нашу земљу током НАТО агресије 1999. године. Погинуо је 4. маја 1999. године у авиону МиГ-29 недалеко од родног Ваљева док се борио са много надмоћнијим противником.

Одлуку о промени имена донео је Генералштаб Војске Србије 6. јуна и она је већ ступила на снагу. Држава Србија га је одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Његове колеге које су биле с њим пре него што је полетео, испричале су да је Павловић од свог заменика, у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО-а, тражио да по сваку цену задржи млађег колегу да би сам полетио. Тада је, рекли су, пришао авиону и рекао: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“.

Потом је извукао из кокпита младог пилота и полетио сам. По њему је названа улица која води до батајничког аеродрома, док је 101. ловачка ескадрила назвала један ловац МиГ-29 по њему. Аеродром Батајница је највећи намјенски војни аеродром на простору бивше Југославије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *