„Ускликнимо с љубављу“ и у Чикагу

У српским храмовима у Сједињеним Америчким Државама и Канади у недељу је обележен празник Светог Саве, првог српског архиепсикопа. После Богослужења одржане су академије на којима је говорено о значају Растка Немањића – Светог Саве у оснивању Српске цркве чијих осам векова аутокефалости славимо ове године.

Најмасовније је било у Чикагу у којем живи и најбројнија српска заједница. Празник је обележен и као слава школа за Српски језик, историју и веронауку, које делују при српским храмовима.

У недељу је Светосавском академијом празник обележен и у најмлађој парохији у Чикагу, у храму Светог Василија Острошког. Више од 50 деце отпевало је „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави…“ на почетку програма у којем су рецитовали и певали српске духовне песме и игрели српске плесове. Старешина храма протојереј Ђуро Крошњар најавио је да ће ове године Срби у целом свету обележити осам векова Српске цркве и позвао присутне да се придруже тим свечаностима. Он се захвалио учитељима Недељне српске школе која делује при храму.

Фолклорна група која делује при овом храму носи назив Растко, по световном имену Светог Саве. Кумови славе су били средњошколци Исидора Вишњевац и Лукас Вла. Хуманитарни светосавски бал одржала је у суботу и Српска народна одбрана чије је седиште у Чикагу и био је намењен Дому за незбринуту децу у Крушевцу.

Свечености посвећене Светом Сави у овом делу Америке биће настављене и идуће суботе, 2. фебруара 2019. у Манастиру Нова Грачаница поред Чикага када ће Светосавску академију припремити студенти Православног богословског факултета „Свети Сава“ који делује при манастиру Либертвил.

Текст и фотографије: Светозар Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *