Premijera trejlera „Srpskog kola“ sa snimanja u Užicu

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film i reditelj Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo.

Nacaionalni projekat Srpsko kolo realizuje se u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar Opančići u  Vašingtonu.

Pogledajte premijeru trejlera epizodu Srpsko kolo – Užice:

-Užičani su veoma ponosni na svoje istorijsko i kulturno nasleđe i na činjenicu da se srpsko kolo, među kojima je jedno od najpoznatijih Užičko, našlo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Cilj očuvanja folklora, autentičnih proizvoda  užičkog kraja, kao i svega onoga što čini užički duh i erski humor,  je da se ne zaboravi da su nam koreni dublji i dalji od momenta koji predstavlja naše prvo sećanje i saznanje – izjavila je gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević.

Po njenim rečima čuvari tradicije, najvrednijeg što su nam preci ostavili, uvek su među najboljim promoterima naše kulturne baštine.

-Raduje nas što je užički kraj deo projekta „Srpsko kolo“ i što imamo priliku  da širu javnost upoznamo sa narodnim stvaralaštvom koje svaka nova generacija oplemenjuje čuvajući njegovu izvornu suštinu – istakla je ona.

-Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju i moć. Srpsko Kolo je simbol sabornosti koje okuplja i stare i mlade i ujedinjuje srpski narod gde god da se nalazi u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal Srpsko kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru  – kaže reditelj i producent, dr Željko Mirković.

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić,

Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković, Zdravko Ranisavljević,

Reditelj i producent: Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd,  Serb National Federation (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije. Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar „Opančići“ u  Vašingtonu.

Zeljko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *