Gandijevskim metodama ruše Milovo bezakonje

Advoka i pisac Predrag Savić, u emisiji “Na kraju dana  sa DJukom” na TV Kopernikusu o fenomenu litija u Crnoj Gori

U sinoćnoj emisiji “Na kraju dana sa Djukom” gledaoci TV Kopernikusa imalu su  priliku vide I čuju   izuzetno zanimljiv razgovor   Vladimira Djukanovića i Predraga Savića, pisca  i advokata, u kojem su pokušali da pronadju, izmedju ostalog, i odgovor na pitanje : “Zašto su  litije  kao vid nenasilne borbe u Crnoj Gori, poprimile biblijske razmere i  prerasle u čudo nevidjeno, vaksr naroda i pravoslavlja”.

Uz uobičajenu analizu  neustavnosti odredbi Zakona o slobodi vjeroispovesti  Predrag Savić, upozorio na neophodnost nastavka pravne borbe.  Voditelj i gost su analzirali  “minuli rad “  Ivana Crnojevića, Svetog Petra Cetionjskog, Petra Petrovića Njegoša,  knjaza Danala Petrovića  i knjaza i potonjeg  kralja  Nikole, kao vladara izrazite srppske orjetacije na  današnje dogadjaje.  Bilo je reči  o utacaju crnogorske tradcije I poimanja pravde.

Pojašnjeno je zašto su Crnogorci jedini uvek  pravdu stavljali iznad svega, u središte života!  U pravdi su  otkrili najviše  merilo ljudske vrednsti. Ono je ostvareno  kod Crnogoraca u sintezi svih vrlina u   jednoj reči  – ljuckovini!   Crnogorsko shvatanje čojstva i junaštva, slobode i pravde su pozitivni moralni principi koji  geldano iz danešnjeg modernog ugla mogu dovesti i do sklonosti ka isterivanju pravde.

Litije su prema Savićevim rečima, sve iznenadile ali  isto tako Srpska pravoslavna crkva sa Mitropolijom i ostalim eparhijama na terotiorji Crne  Gore imaju potpunu kontrolu nad njihovom organizacijom. Litije su ponos pravoslavlja.Sa njih  se šalje  prava slika  u kojoj  Srbi, pravoslavni  vernici I svi ostali učesnici, ne mogu biti okarakterisani kao  “loši momci, remetilački faktor i crna rupa Evrope”. Savić je istako da ga litije podsećaju na metode koje je koristio Gandi, kao vodja najvećeg mirovnog pokreta svih vremena. On i  Djukanović složili su se, da ove litije imaju sličanosti sa gandijevskim maršom soli iz 1932. godine.

I Predrag Savić i Vladimir Djukanović su članovi Pravnog savjeta IN4s i u više navrata govorili su o radu ovog portala i najvali neke nove akcije  i poteze. Pogledajte emisju „Na kraju dana“ u kojoj je gosotovao Predrag Savić:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *