Последње збогом чувару Солунског завета

На слици може бити: 1 особа и текстПише: Мишо Вујовић

Данас је на Српском војничком гробљу у Солуну уз војне почасти и ратну химну “Тамо далеко”, сахрањен најпознатији чувар овог меморијалног комплекса Ђорђе Михајловић.

Данашњим чином испуњена је његова жеља да почива поред својог оца Ђура и деде Сава, претходних чувара војничког гробља насталог још 1916 поред пољске болнице у којој су лечени од тифуса и исцрпљености умирући српски ратници, међу којима је најпознатији песник Милутин Бојић, аутор поеме бола и поноса “ Плава гробница”.

На слици може бити: 5 особа, Национална базилика у Вашингтону и текстЂорђе Михајловић је рођен првог маја 1928.године у Солуну. Ђорђе Михајловић је одрастао међу хумкама солунских ратника, помажући Ђуру Михајловићу сину првог чувара, Сава Михајловића, солунског добровољца из Грбља. Ђорђе ће 1960. године званично постати чувар гробља, где је дочекао пензију, али је до задњих атома снаге свакодневно обилазио чуваре солунског завета са чијим је судбинама друговао цео живот.

Радовао се пре двадесетак година када је од наших власти добио обећање да ће бити сахрањен поред оца Ђура и деде Сава на Зејтинлику, али је био тужан што нема мушког потомка да настави ову мисионарску традицију породице Михајловић. У име државе Србије од Ђорђа се опростио министар Селаковић, осврћући се на преданост и скромност Ђорђа Михајловића:” Како да се одужи српски народ скромном човеку који никаквих жеља није имао. Ђорђе је пред крај живота имао само једну жељу да почива овде где ћемо га данас положити”, рекао је између осталог министар Селаковић, наглашавајући да Ђорђе није рођен у Србији али су били ретки људи попут њега који су Србију и српски народ толико волели.

“Ђорђе је волео идеалну Србију, како и неће када је чувао најбоље од свих”, наглашава Селаковић.

“ Када погледамо где су нам по свету расути гробови, само у прошлом веку страдало је више од половине Срба, питамо се како смо претекли и сачували све од заборава. Управо је Ђорђе Михаиловић чувао српске патње од заборава”, нагласио је Милорад Додик у свом опроштајном говору, од Ђорђа Михајловића, чијем испраћају су присуствовало неколико стотина грађана из Србије, Црне Горе, Српске и Грчке, те припадници војске Србије, солунски митрополит, викарни епископ Нектарије, генерални конзул Србије у Солуну, госпођа Јасмина Милачић, народни посланик Срђан Миливојевић, легендарни голман Партизана и Паока Младен Фиртула…

На слици може бити: 10 особа

На слици може бити: 7 особа и the Tomb of the Unknown Soldier

Фото Миленко Василић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *