Часни крст на месту страдања Срба у Норвешкој

На слици може бити: 2 особеНа гробљу у норвешком граду Тродхајму, на коме почивају Срби страдалници нацистичких логора из Другог светског рата, освештан је и постављен Часни крст, јавио је Бранко Димовић Димески, новинар, писац и продуцент филмова „Логор смрти у Карашјоку“ и „33 Анђела“, а пренео радио Слово љубве.

Часни крст је прво освештан на Видовдан, а кренуо је са највећег јасеновачког стратишта Доње Градине и цркве у Драксенићу где се десио страшан покољ Срба, на више хиљада километара дуг пут ка Норвешкој, да би коначно, после 80 година, на прави начин обележио место покоја наших страдалника.

Крст је у храму св. Николаја у Ослу 2. јула 2023. године дочекао велики број парохијана и амбасадор Србије у Норвешкој Драган Петровић, а потом га је на тзв. „Руском острву“, некрополи руских избеглица од 1917. године, освештао архимандрит Јоханес (Јохансен), настојатељ парохије св. Николаја која је од 2018. године под јурисдикцијом Епархије британско-скандинавске СПЦ.

„Не можемо очекивати да ће се неко други сећати наше историје, ако ми то не учинимо“, рекао је Бранко Димовић Димески о овом историјском догађају.

Он је позвао све оне који и данас трагају за својим пострадалим прецима, али исто тако и истраживаче и све оне који желе да сазнају више и говоре о овом намерно заборављеном делу наше страдалне историје, да се јаве путем електронске поште на адресу: bdimeski@gmail.com .

Послушајте шта је Бранко Димовић Димески рекао у разговору за радио Слово љубве:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *