Хрват са Хвара замонашио се у манастиру Ковиљ

Епархија бачка је на званичном сајту објавила вијест да је у  навечерје Недеље свих светих, у суботу, 28. маја/10. јуна 2023. године владика Иринеј у манастиру Ковиљ извршио чин монашког пострига искушеника Марка Пранића, давши му име Методије, по светом Методију Равноапостолном.

Монах не живи за себе. Он је непрекидни молитвеник за све, за своју браћу и сестре, укључујући и оне који нас гоне, мрзе и презиру, укључујући и оне који немају никакво разумевање не само за монашки начин живота него немају разумевања ни за нашу хришћанску веру, за нашу свету Цркву. И за њих се прави монах Богу моли. Моли се, дакле, и за пријатеље и за непријатеље, и за оне који нас воле и за оне који нас мрзе – поручио је, између осталога, епископ бачки г. Иринеј у свом обраћању.

Занимљиво је да је Марко Пранић (из Старог Града на Хвару) рођен 1990. године у Сплиту. Завршио је Надбискупијску класичну гимназију „Дон Фране Булић“након чега је 2009. уписао филозофију и теологију на Католичком богословном факултету Свеучилишта у Сплиту. Након двије године студирања школовање је наставио на Филозофско-теолошком институту Дружбе Исусове у Загребу, гдје је дипломирао 2014. године.

Пранић је поред тога студирао и црквену музику (оргуље) на престижном америчком конзерваторију Eastman School of Music  у Рочестеру, након чега је у истом граду магистрирао догматску теологију, да би након тога наставио са усавршавањем на Литургијском институту Папинског факултета у Чикагу.

Ова вијест изазвала је пажњу на друштвеним мрежама, па су се појавила нагађања да би монах Методије могао бити постављен и за Митрополита Загребачког.

Фотографије: Епархија бачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *