После 101 године научници схватили како ради Теслин вентил

И Бугари су се прикључили светској расправи о ефикасности Теслиног вентила патентираног пре више од једног века, у време кад је, да би опстао, био принуђен да напусти своје пројекте прожете космичким идејама и да се спусти на земљу да неким изумом за практичну употребу обезбеди себи егзистенцију. Но, његови савременици нису разумели како функционише тај Теслин вентил.
И Бугари га данас објашњавају за свој народ. А Срби из којих потиче? А Хрвати који би да га присвоје? Заслужују да се и једнима и другима каже: Срам вас било! Ево превода бугарског текста:
„Никола Тесла је од потцењеног генија постао национални херој и проналазач са којим би сваки савремени инжењер желео да буде повезан. Међутим, његове идеје су толико разнолике да су неке од њих и данас мало познате, укључујући и тзв „Цев вентила“ која користи вибрације за пумпање горива или других течности. Сада ново истраживање показује да његов изум, патентиран пре 101 годину, дефинитивно има неискоришћен потенцијал.
Уређај познат под називом Тесла вентил користи низ међусобно повезаних петљи како би се течностима могло кретати у одређеном смеру, уз немогућност обрнутог цурења. Цевни вентил нема покретних делова и много је стабилнији од стандардних изума ове врсте. Оригинални дизајн инспирисао је многе имитације, а неки људи чак покушавају да побољшају Теслину креацију. На Ју-Тјубу се могу видети и бројни видео записи у којима ентузијасти објашњавају како то функционише. Међутим, чини се да нико није схватио колико би овај наизглед једноставан патент заправо могао бити користан.
„Импресивно је да овај стогодишњи изум још увек није потпуно разумљив ни данас и да би могао да нађе примену у савременој технологији на начине на које нисмо ни сумњали“, рекао је др Леиф Ристрофф, ванредни професор на Институту за математичке науке на Универзитету у Њујорку.
Ристорф је водио серију експеримената изведених на прототипу који је дизајнирао Тесла. Унутар њих истраживачи покушавају да пропуштају течности у оба смера са различитим брзинама и вискозитетима (отпор течности). У часопису Натуре Комуникејшенс Ристорф и коаутори пишу да када су протоци ниски, нема разлике у отпору протоку течности ни у једном смеру протока. Изнад одређене брзине, међутим, готово је немогуће постићи обрнути проток течности. Штавише, под правим притиском сасвим је могуће постићи много веће брзине протока.
Тако течност пролази кроз Теслин вентил слева надесно при малим (а) и великим (б) брзинама и здесна налево (тј. обрнуто) при малим (ц) и великим (д). 
Како се све ово постиже? Стварање турбуленција у супротном смеру од притока „запушава“ цев вртлозима и подрива струје, објашњава Ристорф.
„Поред тога, турбуленција се јавља при знатно нижим брзинама протока него што је икада примећено за цеви стандарднијих облика – и до 20 пута ниже од нормалне турбуленције у цилиндричној цеви или цевоводу.“
Многе технологије добро функционишу у срединама у којима је проток константан, али не успевају када интервенишу различите осцилационе силе. Због тога многе иновативне идеје за савладавање енергије ветра и таласа пропадају. Теслин вентил делује на потпуно супротан начин – боље се понаша у ситуацијама када течност кроз њега пролази у нагуравањима. У пракси претвара варијације у стални ток.
„По нашем мишљењу, управо је ово Тесла имао на уму за уређај, док је размишљао о сличним операцијама са електричним струјама“, додао је Ристорф.
„У ствари, он је најпознатији по томе што је изумео АЦ мотор као и АЦ-ДЦ претварач.“
При нижим брзинама течност може проћи кроз Теслин вентил у оба смера. Међутим, отпор се повећава ако је проток бржи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *