Posetite srpske manastire pre nego što nestanu!

Više turističkih destinacija je postalo ugroženo zbog uticaja na životnu sredinu, ali i nedostatka sredstava, ratova i drugih negativnih uticaja. Zato bi trebalo što pre razmisliti o poseti tim turističkim atrakcijama, pre nego što nestanu. Lista najboljih mesta širom sveta koja treba posetiti pre nego što nestanu, koju je formirao Insider, izgleda ovako. Na toj listi se nalaze i srednjovekovni srpski manastiri i spomenici na Kosovu i Metohiji.

1. Tropske prašume Sumatre, Indonezija

15 mesta koje treba posetiti dok ne nestanu: Na listi se nalazi i južna  srpska pokrajina

Dom mnogim ugroženim i raznovrsnim vrstama, tropske prašume Sumatre dodate su 2011. godine na UNESCO listu ugrožene svetske baštine. U tri tropska nacionalna parka obitava 10 hiljada biljnih vrsta, 580 vrsta ptica i 200 sisara, uključujući i sumatranskog orangutana. Zaštita ovog lokaliteta označava i zaštitu svih tih vrsta.

2. Luka u Liverpulu, Engleska

Počev od 2012. godine se luka u ovom britanskom gradu nalazi na pomenutoj listi. Urbani razvoj i sve veći broj stanovnika prete da trajno promene ovu autentičnu luku.

3. Florida Everglejds

Florida Everglades - Unique Facts

Važno prirodno stanište mnogih ugroženih vrsta na Floridi je još od 1993. godine na listi ugrožene svetske baštine, zbog štete koju je prouzrokovao uragan „Endrju“. Zatim su učinjeni značajni napori za očuvanje ovog prirodnog staništa, što je dovelo do toga da 2007. godine mesto bude uklonjeno sa liste. Međutim, 2010. godine je opet vraćeno.

4. Coro, Venecuela

Jedan od najstarijih kolonijalnih gradova u regionu ujedno je i jedini preživeli primer očuvane arhitekture, koja podrazumeva bogatu mešavinu lokane tradicije sa španskim i holandskim arhitektonskim elementima. Od 2005. godine se nalaži na listi ugrožene svetske baštine i to najpre zbog velikog zagađenja, koje potiče od venecuelanske naftne industrije.

5. Istorijski centar Beča

Beč - Prestonica kulture i umetnosti - Planiranje putovanja - Destinelo

Pre četiri godine se našao na pomenutoj listi i to najpre zbog ubrzanog razvoja i modernizacije. Zbog sve više savremenih, visokih građevina može se desiti da istorijski centar prestonice Austrije potpuno nestane.

6. Sistem koralnih grebena Belizea

Najveći koralni greben na severnoj heisferi se na listi ugrožene svetske baštine našao pre više od 10 godina, 2009. godine. Mnoge ugrožene morske životinje ovde obitavaju, tako da zaštita grebena podrazumeva i zaštitu živog sveta.

7. Stari grad Jerusalima

Na predlog Jordana, 1982. godine su stari grad Jerusalima i njegove zidine dodati na ovu listu. U Jerusalimu se nalazi 220 istorijski spomenika. Ovaj lokalitet se smatra ugroženim zbog urbanog razvoja, nedostatka zaštite i drugih problema.

8. Potosi, Bolivija

Potosí - Wikipedia

Grad predstavlja mešavinu lokalne i španske kulture. Zbog rudnika srebra koji se tu nalazio i za koji se navodilo da je jedan od najvećih u svetu, grad je izložen opasnosti.

9. Nacionalni park Glacier, Montana

U ovom nacionalnom parku ranije je postojalo čak 150 glečera. Danas ih ima samo 25. U zavisnosti od klimatskih promena, taj broj se može smanjivati velikom vrzinom u budućnosti.

10. Arheološka zona Chan Chan, Peru

Pretpostavlja se da je bio glavni grad kraljevstva Chimu, koje je postojalo na području današnjeg Perua, pre dolaska Inka. Od 1986. godine se nalazi na listi ugrožene svetske baštine. Štetu su načinile i ekstremne oluje, ali i ljudski faktor, budući da su jednom trenutku španski rudari opljačkali grad. Kako navodi UNESCO, na tom području verovatno postoji ilegalna poljoprivreda, a građevine nisu adekvatno zaštićene, što predstavlja opasnost od uništenja.

11. Sejšeli

Sejšeli - Mondo Travel

Poput Maldiva, ova grupa ostrva u Indijskom okeanu suočava se sa erozijom. Međutim, nadležni su počeli da rade na očuvanju biodiverziteta ostrva, stvarajući rezervate prirode i morske parkove.

12. Abu Mena, Egipat

Smatra se da je ovaj drevni grad izgrađen 296. godine. Za gradnju je primarno korišćena glina. Na UNESKO listi ugrožene svetske baštine nalazi se od 2001. godine, jer su temelji građevina popustili zbog vlage.

13. Selous Game rezervat, Tanzanija

Sedam poslednjih godina se ovaj rezervat nalazi na navedenoj listi. U pitanju je jedno od najvećih područja zaštićenih divljih vrsta u Africi i veći deo rezervata uglavnom je ostao netaknut od strane ljudi. Osim brojnih životinjskih vrsta, tu postoje i mnoge biljne vrste, močvare, šume i livade.

14. Srednjevekovni spomenici na Kosovu i Metohiji, Srbija

Манастир Високи Дечани већ 16 година на листи свјетске културне баштине  УНЕСКО • Радио ~ Светигора ~

Crkve i manastiri u ovom delu Srbije su izgrađeni u periodu od 13. do 17. veka. Kosovo i Metohija se može pohvaliti obiljem srednjevekovne arhitekture. Međutim, usled nemira na Balkanu 90-ih godina prošlog veka, težak je njihov opstanak. Na fotografiji manastir Visoki Dečani.

15. Maldivi

Ostrva poznata po najnižoj nadmorskoj visini su u opasnosti zbog porasta nivoa mora. Prema svetskoj opservatoriji NASA, budući da se Maldivi nalaze na manje od jednog metra iznad nivoa mora, potencijalno bi mogli da budu potopljeni u narednih stotinu godina, ukoliko nivo vode nastavi da raste. Postoje pokušaji da se smanji emisija ugljenika do 2030. godine, kako bi se negativni uticaj klimatskih promena sveo na minimum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *