Људи ће живети 115 година

Првобитни људски циљ и тај велики део модерне медицине је да људи живе најдужи, најздравији и најбољи могући живот. Графикон са друштвене мреже Реддит показује да многи људи постижу тај циљ. Њих 65 су и “суперстогодишњаци”, који живе далеко више од 100 година. Графикон показује показује елитну групу у којој је и најновија суперзвезда, Кане Танаки, који је са 116 година најстарија жива особа на свету.
Табела такође садржи детаље као што су етничка припадност, пол, дужина живота сваке особе, па чак и контроверзни карактер.
Али, интригантно, то сугерише да, супротно нади у “Силиконској долини”, постоји “животно време” за људски живот. Док неки истраживачи кажу да не постоје границе, све је већи број оних која показују да ће очекивани животни век људи бити једнак 115 година, а ова табела иде у прилог томе.
Бројни научници, филозофи и теолози покушали су да направе формулу за дуги живот. То укључује проучавање, а за неке, и опсесију, информације о најстаријим људима. Иако је старење једна од наших највећих фасцинација, она остаје велика тајна. Научници још увек покушавају да схвате зашто је тело старо.
Цела дебата почела је 1825. године када се британски математичар Бењамин Гомпертз запитао да ли је смрт неизбежна?! Примамљива је идеја да старење можда неће ићи како је планирано и да је заправо потпуно непредвидиво. Али скоро два века касније, дебата се и даље игра са многим питањима и неоспорним теоријама.
Постоје подаци, како о популацији, тако и из хемијских истраживања о људским ћелијама и лабораторијским животињама, да старење успорава. Међутим, многе студије, укључујући недавно објављено истраживање на Аустралском националном универзитету, показују да се ове студије могу лако објаснити неправилностима у подацима.
Добро је познато да жене у просеку живе дуже од мушкараца, а то важи и за супер-старе људе. Забележено је само шест од 65 најстаријих мушкараца. Према “СпортсАналитицсГуи” графикону објављеном на Реддит-у, скоро 70 одсто најстаријих појединаца су беле расе.
Джени Клемент (Јеанне Цалмент) је краљица дуговечности. Нико никада није живео дуже од ње. Живела је 122 године и умрла 1997. године. Међутим, недавно су се појавиле неке сумње о њеном правом идентитету. Руски математичар Николај Зак, недавно је изјавио да је 122-годишња Джени заправо била варалица, односно 99-годишња Дженина ћерка, која је након смрти мајке преузела њен идентитет како би избегла плаћање пореза на наследство.

Насловна фотографија: Џени Клемент је наводно живела 122 године

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *