Помози Боже, да добијем аутомобил!

Помози Боже да добијем пристојан аутомобил са дипломатским ознакама, написао је амбасадор Србије у Саудијској Арабији Мухамед Јусуфспахић у допису Министарству спољних послова.
Он је у телеграму који је послао Министарству спољних послова, пола иронично а пола у збиљи, затражио да му се обезбеде основни услови за рад. Начин на који је то радио, на тренутке је чак и смешан.
„Помози боже, да руководство наше службе за односе са иностранством прибави председништву наше земље у саудијској престоници пристојно превозно средство са дипломатским ознакама јер и данас смо могли само до капија овдашње службе за односе са иностранством“, написао је бивши муфтија у дипломатској пошти коју је послао 5. марта МСП-у.
Допис који је адресиран на неколико служби у оквиру Министарства носи ознаку „хитно“, а Јусуфспахић га је завршио речима „Помози боже, сам си који може“.
Из текста телеграма може се закључити да ово није први пут да се Јусуфспахић обраћа надлежнима због проблема који има. Очигледно је да због начина на који се превози од тачке А до тачке Б има проблем да се креће унутар званичних институција Саудијске Арабије. Тешко је замислити да обичан аутомобил може тек тако да уђе у било коју резиденцију тамошњих званичника.
Осим тога што му отежава посао, што не иде уз имиџ једног амбасадора, кретање без аутомобила и физички је веома захтевно, па може бити и опасно по здравље.
У Саудијској Арабији су екстремне врућине, дешава се често да температуре иду и преко 50 степени Целзијуса и незамисливо је да нормално функционишете ако морате да одрађујете ствари тако што ћете ићи пешке или уколико немате стално на услузи аутомобил.
– Сад сам проверио, обезбеђен је ауто и стићи ће му за недељу, две. Иначе, пошто је реч о новој амбасади, немају службени ауто са дипломатским таблицама. То значи да он има право да користи неки ауто, али нема дипломатске таблице. Сада ће их добити – изјавио је Ивица Дачић, шеф српске дипломатије поводом дописа Мухамеда Јусуфспахића.
Некадашњи муфтија Исламске заједнице Србије предао је акредитивно писмо краљу Селману бин Абдул Азизу 5. марта прошле године.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *