Otvorena izložba „Jesen u Prizrenu“

U okviru nedelje sećanja, povodom 20 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji, u Domu kulture u Gračanici otvorena je  izložba slika sa devete likovne kolonije ,,Jesen u Prizrenu 2023.”, koncipirana kao svojevrsna podrška obnovi uništenog kulturnog nasleđa.

Izložbu je otvorio iguman manastira Sveti Arhangeli, u kojem su slike i nastale, otac Mihailo, uz poruku da su Sveti Arhangeli dom svih, kojem se svi koji ga jednom posete, uvek vraćaju, jer se tu osećaju kao kod kuće.

,,Svi mi koji živimo na ovim prostorima sećamo se onih nemilih događaja i onog što se dokazalo da nije tačno i zbog čega su nas i drugi put progonili i zašto su uništili crkve i manastire i zašto su spaljivali domove. Dokazalo se da mi Srbi nismo napravili to za šta šta smo optuženi, nismo davili decu u Ibru. To je, svi znamo, bio samo povod i krenu u drugi pogrom”, rekao je otac Mihailo.

Držimo se svetinja

On je poručio da se držimo svojih svetinja i svete kosovskometohijske zemlje, jer nam na taj način niko ne može stati na put.

,,Sveti Arhangeli su naša zajednička kuća, dom svakog od nas. Mi koji živimo i slikari koji su tamo slikali osetili su da su došli kući svojoj i mestu gde su uvek pripadali. Tako je i sa svakim čovekom koji dođe u Arhangele, posle određenog vremena oseti da je tu, da je odatle, da kamenje govori i da ruševine imaju svoju dimenziju koja nije vidljiva, ali se oseti. Tako se manastir umnožava, tako je svake godine sve više judi koji dolaze”, rekao je otac Mihailo.

Kustos galerije umetnosti Priština, Milica Kostić je istakla da kroz likovnu koloniju ,,Jesen u Prizrenu”, umetnici  obnavljaju i čuvaju sećanje na prošlost i bogato srpsko kulturno nasleđe i svojim radom na terenu oživljavaju ključne duhovne i kulturne tačke na Kosovu i Metohiji.

Svedok svakodnevnih progona

,,Ova izložba i likovna kolonija posvećene su i dvadesetoj godišnjici Pogroma 2004. u kome je teško nastradala naša kultura i duhovnost. Na platnima slikari svedoče vizuelne istine i lične poetike, a uočljive su i promene u načinu pristupa i sagledavanju istine kroz oblikovanje, impresije događaja, ideala i nadahnuća” , rekla je Kostić.

Jedan od učesnika kolonije, Ivan Galjak se u ime svojih kolega zahvalio organizatorima na ukazanoj  prilici da na platnu izraze svoja osećanja.

,,Ja sam rođen, živim i radim na Kosovu i Metohiji. Prisutan sam i svedok sam svakodnevnih progona, lobiranja protiv Srba, skrnavljenja manastira, bukvalno pokušavajući da nam oduzmu identitet, trebalo bi da se uz našu veru udružimo i budemo složni”, naglasio je  Galjak.

U okviru obeležavanja 20. godina od 17. marta 2004.,  programom ,,Pogrom – Nagrađeni zločin” u Domu kulture u Gračanici  biće prikazan film ,,Mrak” reditelja Dušana Milića. Pokrovitelji programa, koji je koncipiran kao svojevrsna nedelja sećanja na pogrom, su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Srbije i SG Priština.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *