Bajden pobrkao Makrona i Miterana!

Predsednik SAD, Džo Bajden, tokom obraćanja u okviru izborne kampanje napravio je lapsus i pomešao francuskog predsednika Emanuela Makrona sa Miteranom, bivšim predsednikom Francuske koji je umro 1996.

Očigledna zbrka se dogodila tokom nedeljne kampanje u Las Vegasu, na kojoj je Bajden prepričavao šta je rekao na sastanku Grupe 7 (G7) kome je prisustvovao nakon što je izabran 2020. godine.

Prva stvar koju je izgovorio svojim kolegama na sastanku je bila: „Amerika se vratila“, što je, kako je rekao, izazvalo odgovor „Miterana iz Nemačke“, pre nego što se ispravio, „iz Francuske“.

„A Miteran iz Nemačke – mislim, iz Francuske – me je pogledao i rekao…’ Znaš, šta… zašto… na koliko se vraćate?’“, rekao je Bajden. „Ja sam ga samo pogledao, a … nemačka kancelarka je rekla: ‘Šta biste rekli, gospodine predsedniče, kada biste u sutrašnjem izdanju London tajmsa pročitali: ‘Hiljade ljudi provalilo je u zgradu parlamenta, razvalilo vrata, ubili dva bobija u nameri da spreče izbor premijera‘. Šta biste rekli na to?“

Bela kuća je kasnije objavila tekst govoara u kojima je ime Miterana prepravljeno u Makron.

Još od početka Bajdenovog predsedničkog mandata 2021. godine u javnosti se neprekidno postavljalo pitanje njegovih godina i sposobnosti da se kandiduje i za drugi mandat u Beloj kući.

Nekoliko njegovih političkih protivnika i neki glasači koristili su Bajdenove mnogobrojne očigledne zbrke i gafove da dodatno podrže svoje argumente da je previše star ili nesposoban da bude predsednik.

Inače, Bajden je najstariji aktuelni predsednik SAD. Ako bude ponovo izabran ovog novembra, na kraju svog drugog mandata imao bi 87 godina.

Bajdenov politički rival, četiri godine mlađi Tramp, suočio se sa sličnim kritikama prošlog meseca nakon što se činilo da je pomešao svoju glavnu protivkandidatkinju Niki Hejli sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi dok je govorio o neredima na Kapitolu 6. januara.

Bajden je kasnije ismevao Trampa zbog ovog gafa, napisavši na Iksu (ranije Tviteru), „Ne slažem se sa Niki Hejli u svemu, ali se slažemo u ovome: ona nije Nensi Pelosi“. Uz objavu je priložena i predizborna reklama u kojoj su sabrani sve Trampovi lapsusi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *