На годишњицу Крушевца „стиже“ и кнез Лазар

Нови споменик кнезу Лазару биће откривен на Видовдан, када град Крушевац обележава 650 година постојања. Споменик ће се налазити у насељу Стари аеродром, које се реконструише и биће будући такозвани Центар града 3.

–Свети цар Лазар је своје место у историји изградио храброшћу и мудрошћу, вером и визијом, зато ће управо тако, са 14 метара висине, гледати град који је основао пре 650 година. Замишљен с руком на спуштеном мачу и у војном оклопу са штитом и оштрог погледа подигнутог високо ка своме Крушевцу, али и ка нашој будућности, наш Свети кнез као да нам говори да ће одбрана наше вере, нашег језика и културе, наших предака и наслеђа, али и наших потомака и будућности трајати вечно, јер и данас живимо у компликованом времену – каже Борис Стајковац, аутор овог велелепног споменика.

Споменици чувају историјско наслеђе као примери историјске архитектуре, преносећи сећање на нове генерације и дајући смисао историјском континуитету. Долазеће генерације Крушевљана, као и туристи и посетиоци, имају могућност да открију споменике као примере неимарске и вајарске лепоте, чиме овај град обилује.

-Некада годинама сазрева идеја како да у једном покрету и у једном људском положају изразите све о некоме, јер то је једини задатак доброг споменика – да говори много, да покрене осећање, сећање, али и пренесе завет. Ја Лазара нисам тражио – он је одмах био ту,  јер од детињства још је грађена та визија нашег кнеза, преиспитивана, поређена и ево је данас, више није мисао – истиче Стајковац који је и аутор споменика деспоту Стефану Лазаревићу на Костурници  и парка „Србија” на Багдали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *