Осмо светско чудо у Етиопији

Град  Лалибелу, у планинској области северне Етиопије, постао је место ходочашћа хиљада верника током целе године, а посебно 7. јануара како би присуствовали обележавању Гене, етиопског Божића. На овом подручју има укупно 11 православних цркава исклесаних из стена које се налазе на листи Унескове Светске баштине, али храм посвећен Светом Ђорђу сматра најпознатијом.

Црква Светог Ђорђа у Лалибели, Етиопске православне тевахедо цркве, сматра се осмим светским чудом због изгледа и начина како је исклесана у стени вулканског порекла. Док прилазите овој светињи изгледа вам као да је пропала у земљу, али реч је о грађевинском подихвату у коме је храм грађен одозго на доле, имозатних димензија у облику крста од 25 мета и дубине 30 метара.

Изградњу светиње наручио је лично етиопски краљ Гебре Мескел Лалибела из династије Загај крајем 12. века, јер је, кажу, имао жарку жељу да на овом месту створи нови Јерусалим. До ње се стиже кроз кањон и тунел. Позната је и по томе што се у њој налази  једноставан олтар посвећен Светом Ђорђу и реплика Заветног ковчега у ком су се налазиле камене плоче са Десет заповести.

У близини цркава налази се велики број природних удубљења као и просторија издубљених у стени које су служиле као монашке келије а данас у њима бораве ходочасницитоком обиласка у време верских празника.НА ове просторе православна вера је дошла крајем 5. века а донели су је мисионари прогнани из Сирије. Они су се сматрали светитељима, било их је девет, а задатак им је био да шире хришћанску веру.

На фотографији изнад виде се ходочасници како пролазе кроз канал издубљен у стени на путу ка цркви Светог Ђорђа. Ови канали и тунели међусобно су повезани и имају симболично значење оличено у путу према светлости, симболу спасења. Верници се обично окупљају током празничког јутра.

На Унесковој листи Светске баштине води се под називом „Цркве исклесане у камену Лалибела.

Фотографије коришћене из есеја Константина Новаковића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *