У отаџбину хоће 300 лекара, Немачка и Француска не дају

На позив медицинским радницима у иностранству да се привремено вратеу отаџбину и помогну у борби са епидемијом коронавируса пријавило се око 300 лекара и медицинског особља. Позив су упутили портал „Тачка повратка“ и Влада Републике Србије.

Tačka povratka LogoДиректор програма „Тачка повратка“ Иван Бркљач рекао је да су ови лекара попунили формуларе који су били постављени на порталу и навели датуме и термине у којима би могли да буду на располагању Србији.

„Све је засновано на волонтерском раду и они би се само привремено вратили у земљу“, објашњава Бркљач и каже да се за сада највише њих пријавило за повратак из Немачке и Сједињених Држава.

Он додаје да тренутно раде на формирању базе података и напомиње да ће ови лекари тек када се искористе капацитети нашег здравственог система, уколико буде потребе, бити ангажовани.

„Ми не радимо стручну тријажу, то ће радити Министарство здравља, уколико за тим буде било потребе. Прво би се искористио наш здравствени систем, а онда уколико буде било потребе, би се повукли они који су у бази“, каже Бркљач.

Програм „Тачка повратка“ реализује се у сарадњи са Министарством спољних послова Владе Републике Србије и дипломатско-конзуларним представништвима Србије, уз подршку Програма УН за развој (УНДП), а свим слободним медицинским радницима у иностранству позив је и даље отворен.

Billedresultat for ivica dačićМеђутим, да са повратком српских лекара у отаџбину, нече бити баш лако потврдио је министар спољних послова Ивица Дачић критиковао је недостатак солидарности ЕУ, наводећи управо пример здравствених радника којима не дозвољавају да се врате у Србију.

„Ми високо ценимо одређену помоћ коју је дала ЕУ, али неки поступци нас иритирају. Здравственим радницима који радне на територији ЕУ не дозвољавају да се врате у Србију. Поручују им да, ако се врате, више никада неће моћи да се запосле у ЕУ. То прелази нормалне односе“, рекао је Дачић.

Неки београдски медији, позивајући се на организације које окупљају дијапсору у Немачкој, Француској и Италији, отишли су и корак даље, наводећи да су уз то што недају нашим лекарима да се врате и помогну отаџбини у борби са опаком заразом, наложили њиховим породицама да иду у Србију. Због тога је, како тврде, последњих дана права најезда наших грађана из иностранства, а према неким порценама у Србију их је ушло више од 100.000.

Лекарима је наводно добронамерно саветовано да поступе према њиховим инструкцијама, а да ако се случајно одлуче да иду Србију неће више моћи да се врате на своја радна места. Ова информација циркулише и у неким дипломатским изворима у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *