Американци се наоружавају за дан после короне

Продаја оружја и муниције скочила је драматично широм САД. Због страха од потенцијалних социјалних немира условљених пандемијом коронавирусом многи Американци се окрећу оружју за заштиту себе и својих ближњих.

На западној обали забележени су дугачки редови људи који чекају испред специјализованих продавница да купе оружје. Примера ради, током протеклих недељу дана испред продавнице „Мартин Б. Ретинг“ у Калвер Ситију и Калифорнији редови су се протезали око читавог блока где се продавница налази, пише Гардијан.

„Политичари и противници оружја нам већ дуго времена говоре да нам оружје није потребно. Али у овом тренутку, много људи је уплашено и сами за себе доносе одлуке“, рекао је једна од муштерија.

Лери Хајат, власник „Хајат ганз“ – једног од највећих ланаца за продају оружја у САД, рекао је за Гардијан да су сцене масовне куповине у његовим продавницама без преседана.

Продавница оружја у Илиноју
Продаја цвета: Продавница оружја у Илиноју

„Људи масовно купују оружје и муницију јер осећају потребу да заштите себе и своје породице. Ово је други пут за мојих 61 годину пословања да видимо овако нешто“, истакао је Хајат, додајући се нешто слично десило први пут након пуцњаве у основној школи Сенди Хук у Конектикату 2012. године.

Власници радњи и у Флориди никада нису видели овакав пораст продаје оружја, који није био тако интензиван ни након терористичких напада на куле близнакиње у Њујорку 11. септембра, ни масовних пуцњава, чак ни када су урагани претили да ће сравнити јужну Флориду пише Мајами хералд.

„Наша продаја је повећана за 80 посто, уз огроман пораст купаца који су први пут одлучили да се наоружају, плаше се пораста броја пресупника, незапоселности, несташица“, рекао је Алек Еленберг, менаџер „Чарлијеве продавнице оружја“.

Његова логика је, како каже, ако не можете да браните кућу и породицу, за шта сте онда добри. Хајат објашњава да се по типу оружја које се тражи може видети страх који преовладава међу муштеријама. Скоро и да не постоји потражња за ловачким пушкама. Уместо тога, како каже, људи се одлучују за пиштоље, а постоји велика тражња за полуаутоматске јуришне пушке, попут „АР-15“.

Продаја је скочила и у Северној Каролини и Џорџији и то за 179 и 169 одсто, а потражња је велика и у Пенсилванији, Тексасу, Флориди, Илиноју и Њујорку.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *