Film o Srpskom narodnom savezu u Americi

Upravo je završeno snimanje dokumentarnog filma o Sprpskom narodnom Savezu (Serb National Foundation), jednoj od najstarijih srpskih organizacija u SAD. Film se radi u produkciji Optimistic filma, reditelj je dr Željko Mirković, a scenario potpisuju Miloš Rastović i dr Željko Mirković.

Dokumentarac donosi priču o stvaranju SNF-a na inicijativu Save Hajdina, Mihajla Pupina i Nikole Tesle, kao i značaju ove organizacije za srpski narod u SAD u svojih 120 godina trajanja. Film je sniman u Pitsburgu, Klivlendu, Vashington DC  i drugim mestima u SAD, a u njemu učestvuje preko 20 različitih aktera koji su svojim radom povezani na SNF-om.

Dane A. Medić (foto iznad), predsednik Srpskog narodnog saveza kaže da je „Srpski narodni savez je veoma uzbuđen zbog snimanja filma o istoriji naše organizacije“.

-Željko Mirković, nagrađivani filmski reditelj, snima ovaj film. Sada možemo podeliti ovu vest sa našim srpskim zajednicama i generacijama koje su važne za promociju, zaštitu i čuvanje srpskog nasleđa – ističe gospodin Medić.

Miloš Rastović, koordinator za kulturu Srpskog narodnog saveza, navodi da je Srpski narodni savez je jedna od najvećih i najstarijih srpskih dobrotvornih društava na američkom kontinentu (1901).

-Osnovan je sa namerom da ispuni dva cilja: da osigura finansijsku zaštitu srpskim iseljenicima i očuva srpsku kulturu i tradiciju. Tokom duge istorije Srpski narodni savez je finansijski pomagao svoje članove, maticu, učenike i studente u srednjim školama i univerzitetima, srpske pravoslavne crkve i dečije crkvene kampove, kulturne, sportske i društvene manifestacije koje imaju za cilj očuvanje i negovanje srpske kulture i tradicije. Ovaj film će osvetliti istoriju ove važne organizacije za očuvanje naše kulture sa namerom da je prenesimo novim generacijama – kaže Rastović-

Dr Željko Mirković, reditelj filma, ukazuje na značaj filma za srpski narod u Americi, ali i za za sve Srbe gde god da se nalaze.

-Film govori o snazi jedinstva jednog naroda okupljenog oko tradicije i vere kroz razna vremena kroz koje smo prolaziti tokom istorije u prethodnih 120 godina.

Premijera filma se očekuje u martu 2023. u Pitsburgu, u SAD, a zatim u Beogradu, u Srbiji. Nakon toga film kreće u distribuciju širom SAD i Srbije.

Produkcija: Optimistic film

Reditelj: Dr Željko Mirković

Scenario: Miloš Rastović i dr Željko Mirković 

Zeljko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com 

Pogledajte još fotografija u galeriji:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *