Од очаја до сјаја црногорских светиња

Изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка „Васкрс светиња“ отворена је јуче у парохијском дому храма у Врујцима. На изложби су говорили др Јован Јањић, писац, Гојко Раичевић, уредник портала Ин4С, адвокат и писац Предраг Савић, председник општине Мионица Бобан Јанковић  и аутор.

Изложене су 52 фотографије црногорских храмова и манастира које су настале од деведесетих година, када су светиње биле у рушевинама и зарасле у коров, до прошле године када их Јовановић, врсни хроничар и сведок затиче у сасвим новом светлу.

Уз Божју помоћ и с благословом Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, монаштво, свештенство и верни народ обнавило је запуштена светилишта, полажући камен по камен, циглу по циглу.

-Ове фотографије говоре, чувају и опомињу. На њима видимо како је било и како данас јесте. Међутим, ако не схватимо зашто је тако било, нажалост, биће опет. И, зато, ова изложба се тиче свих нас. Сваког живог Србина и сваке живе Српкиње. Тиче се наших предака, а понајвише се тиче наше дјеце. И њихове дјеце – истакао је Гојко Раичевић.

Др Јован Јањић, биограф блаженопочившег патријарха Павла и тренутно најтиражнији српски писац, у свом излагању подсетио је речи апостола Павла који пише: Ако неко разара храм Божији, разориће њега Бог“.

-Та истина потврђује се из века у век. Они који су рушили храмове отишли су у вечност таме. Нажалост, одувек је било неразумних умова који су рушили храмове, има и их данас – рекао је Јањић и додао:

-Рушитељи, рушећи храмове, заувек руше себе; а срушени храмови само привремено буду рушевина. Хришћанско учење и искуство казују да цркве и манастири никада не умиру, већ само, услед неких неповољних прилика, замиру. А онда, када се створе повољније прилике, оживљавају – васкрсавају.

На фотографијама Зорана Јовановића тужно је гледати слике девастираних и порушених светиња – разумног човека обузима стид што је неко из његовог, људског рода, рушио и скрнавио светиње, или допустио да оне буду скрнављене и рушене – што је из своје несловесности хтео друге људе, цео један народ, да учини бесловесном масом, што је чинио тако да се храмови Божји користе за смештај стоке…

-У Цркви хришћанској је тако да после голготе следи васкрсење. Након туге, ако вере имамо, долази радост. Показује се то и кроз објектив мајстора фотографије Зорана Јовановића. Тужни призори преображавају се у слике радости, надасве у слике – духовне пуноће. Некадашње рушевине цркава и манастира, које су сабласно деловале, данас сваком оку видно сијају небеском светлошћу. Пред нашим очима дешава се духовно преображење – рекао је др Јањић.

Предраг Савић је истакао да су изложене фотографије измедју осталог најбољи доказ коме припадају светње у Црној Гори.

-Ту се види ко је градио и обнављао, ко у њима Богу служи. Ако затреба ове фотографије могу да буду доказ и судским поступцима поводом примене спорног закона о слободи вероисповести – напоменуо је угледни бепградски адвокат и писац.

Аутор изложбе Зора Јовановић Мачак, дугогодишњи фоторепортер „Вечерњих новости“ подсетио је да су фотографије настале у последње три деценије. На онима из деведесетих година виде се храмови у рушевинама у којима је затварана стока, затим следи серија фотографија на којима је забележена грађевинска обнова, а на крају и духовна обнова у васкрслим светињама.

Овај културни и духовни догађај на велики празник Свете Тројицеу величали су КУД Топлица и дечији ход који делују при храму Свете Марине у Бањи Врујци. Погледајте изложбу оком камере портала Ин4С:

Фотографије: Зоран Јовановић Мачак

Напомена: Беседу уредника Ин4С, најчитанијег црногорског портала, Гојка Раичевића, који је и сам сведок васкрса храмова у Црној Гори али и покушаја безбожничке црногорске власти да Српској православној цткви отме храмове и другу имовину, чему се верујући народ супротставио мирним литијама и протестима, преносимо у целини у посебном тексту.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *