Игре без граница српске школе у Вићенци

Удружење „Слога“ из Вићенце и Басана дел грапа већ четврту гофдину заредом организују Дечије игре без граница у сарадњи са српском допунском школом „Свети Сава“ и под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Игре су одржане у Торију ди Квартесоло, а учествовало је 26 екипа, од којих је 12 било састављено од деце млађег, а 16 старијег узраста. Игре је свечано отворила нова учитељица српске допунске школе, Драгица Додеровић. Такмичили су се на 6 терена у играма као  што су полигон 1 и 2, између две ватре, икс-окс, кошаркица и укради заставицу.

Свака екипа била је састављена од 5 играча и једног капитена. Учествовали су ђаци српске допунске школе са пункова из Вићенце, Басана дел Грапе, Торија, Скиа и Алонтеа, као и деца чланови српских удружења, а по први пут су учествовале и екипе из Србије, Републике Српске и Словеније.

Деца су  имала прилику да погледају и представу „Исцепана бајка“, коју су извели глумци Креативног студија „Чаролија“ из Новог Сада. Осим игара на терену, деца су се такмичила и у игри знања које су реализовале учитељице српске школе Јелена Јовановић и Драгица Додеровић. Одржан је мини квиз под називом „Великани дечије српске књижевности“ као и игра „На слово Б“.

По завршетку игара без граница свим екипама које су учествовале подељене су захвалнице а најбољима медаље. Прво место из старије групе освојила је екипа „Хајдуци“, друго место екипа „Старогорци“, а треће екипа „Круна Југовићи“. Из млађих група прво место је припало екипи „Круна лептирићи“, друго место екипи „Белоглави ступови“ а треће место су поделиле екипе „Божури“ и „Српски тигрови“. Сви остали учесници су добили дипломе за учешће.

Истог дана одржан је и традиционални турнир ветерана „Слоге“, а најбољи су добили и четири пехара. Пехар за фер-плеј је припао екипи из Рогатице, треће место освојила је екипа „Круна“, друго екипа „Дијана“ а најбољи су били чланови „Едил Видре“. Одиграна је и једна женска ревијална утакмица између екипа „Слога шљивовице“ и „Крањске кобасице“.

По завршетку игара учесници су могли да уживају у краћем културном програму у оквиру манифестације „Сабор  српске Слоге“

на коме су се осим домаћина представили и гости са својим фолклорним ансамблима – Удружење за очување традиције „Стара гора “ из Рогатице, КУД „Брдо“ из Крања и КУД „Жика Лазић“ из Лугавчине, који су били и гости код наших пријатеља из удружења „Круна“ из Скија.

Удружење „Слога“ организовало је и дечију представу  „Велика збрка“ у извођењу групе „Чаролија“ из Новог Сада, а за новембар ове године најављују нову представу такође за најмлађе „Пипи дуга чарапа“.

*Праћење ове манифестације је у оквиру реализације пројекта о допунским школама за српсаку децу у расејању који суфинасира Управа за сарадњу с дијспром и Србима у региону МСП Власде Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *