Od jasenovačkog pakla do Jasenovca u pesmi i srcu

Smilja Kotur pevačica tradicionalnih pesama Zapadne Slavonije i rodnog mesta, preminula je u 94. godini života

Smiljana Kotur, pevačica tradicionalnih pesama Zapadne Slavonije i svog rodnog Jasenovca premunula je u 94. godini života.

Rođena je u Jasenovcu 11. novembra 1928. godine. Na repertoaru je negovala različite vokalne oblike tradicionalnih pesama zapadne Slavonije i svog rodnog Jasenovca: sedeljačke i pesme na svatovski glas, šalaj pesme, bećarce, pesme uz pleteno kolo i drmeš i pesme starog glasa, čije je napeve naučila od majke i starijih rođaka a koji su danas gotovo nestali.

Smiljin izraziti talenat je uočen već u ranom detinjstvu, i u sedmoj godini je priključena pravoslovnom crkvenom horu. U maju 1942. godine je, zajedno sa svojom i ostalim srpskim porodicama iz Jasenovca, odvedena u logor Stara Gradiška. Sa preživelim članovima porodice, majkom i obe sestre, vratila se u rodni Jasenovac nakon tri godine.

Ubrzo po završetku Drugog svetskog rata postaje član pevačke grupe u novoosnovanom Kulturno-umetničko društvu „Jasenovac“, u okviru kog je gostovala na brojnim folklornim smotrama i festivalima širom Hrvatske. Istovremeno, kao redovna članica srpskog crkvenog hora, nastupala je na svim lokalnim pravoslavnim svečanostima na kojima se sabirao narod iz čitavog okruga. Smilji je, kao izvanrednoj pevačici, ponuđeno da se preseli i doškoluje u Beogradu kako bi postala jedna od solistkinja Radio Beograda. Međutim, ona je to odbila želeći da ostane u rodnom kraju. Izbegla je u Srbiju 1991. godine i živela sa porodicom u Beogradu.

U devetoj deceniji života, nakon duge pauze, vratila se pesmi svoga zavičaja i uz podršku najmlađe generacije pevača iz Beograda i World Music Asocijacije Srbije, snimila dvadeset četiri numere, objavljene na albumu „Pesme iz Jasenovca“. Poslušajte kako je Smilja pevala:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *