„Kralj Petar Prvi“ stiže u Švedsku

Festival Novog Filma s Balkana (Balkan New Film Festival – BaNeFF), u saradnji sa Švedskim filmskim institutom, gradom Stokholmom, ABF Stokholmom, i Švedskim institutom, održaće se  u Stokholmu od 14. do 16. februara 2020. Na ovom festivalu tokom devet godina prikazao preko 100 dugometražnih igranih filmova, preko 200 kratkih i dokumentarnih, stoji u saopštenju organizatora.

Ovogodišnju selkeciju čine filmovi iz Srbije „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog, „Zaspanka za vojnike“ Predraga Antonijevića, kao i filmovi iz Severne Makedonije – „Bog postoji i njegovo ime je Petrunja“ Teone Mitevske, Hrvatske – „Dnevnik Diane Budisavljević“ Dane Budisavljević, Rusije – „Balkanska međa“ Andreja Volgina, Bugarske – „Slika sa Juki“ Lučezara Avramova i Crne Gore – „Grudi“ Marije Perović.

Devet filmova ocenjivaće žiri koji se sastoji od filmskoh profesionalaca, a nagarade će biti u četiri kategorije: Najbolji film, Najbolji ženski filmski rukopis, Nagrada publike i Specijalne nagrade. Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala je Nataša Drakulić, urednica dečijeg programa na RTS-u i scenaristkinja filma „Zaspanka za vojnike“. Ona će se predstaviti svojim filmom, a govoriće i o zanimljivim serijama koje radi i planovima za budućnost.

Кarte se kupuju na biletarnici bioskopa ZITA, a BaNeFF 2020 turneja se nastavlja u gradovima: Norkoping, Geteborg, Malme, Vesteros, Umeo, Norvešku – Oslo, Bergen i za Finsku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *