Srpske enklave kao Asteriksovo selo

Francuski humanitarac Arno Gujon i odnedavno direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, na slikovit način Francuzima objašnjava o životu Srba na KiM.

On je uporedio srpske enklave na Kosovu sa „Asteriksovim selom“ opkoljeno bodljikavom žicom.

Gujon je, kako bi objasnio Francuzima šta je enklava u kojoj žive Srbi na tom podneblju, na Instagram nalogu napisao da su Srbi na Kosovu ponosni i neustrašivi, te da se ne plaše da će im „nebo pasti na glavu“.

„Da bi Francuzi razumeli šta je to jedna srpska enklava na Кosovu i Metohiji, ja im je opisujem kao i Asteriksovo selo okruženo bodljikavom žicom iz kojeg meštani ne mogu da izađu a da ne budu izloženi ogromnom riziku, omalovažavanju, psovanju…Srbi doduše nemaju magični napitak ali imaju neverovatnu hrabrost i želju za slobodom zbog čega se ne plaše suočavanja sa nepravdom. Podeljeni pa ujedinjeni, ponosni, slobodni, svadljivi pa pomirljivi, Iako su se Gali plašili da će im ‘nebo pasti na glavu’, bez ustezanja mogu da kažem da su Srbi poslednji Gali u Evropi“, napisao je Gujon.

Francuski humanitarac već deceniju i po šalje Srbima na Kosovu humanitarnu pomoć posredstvom organizacije „Solidarnost za Kosovo“, koju je lično osnovao.

Pre tri i po godine su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju, ali ga to nije sprečilo da uz pomoć svojih francuskih i srpskih volontera šalje finansijsku i materijalnu pomoć Srbima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *