Нове школе за српску децу у Норвешкој

Амбасада Републике Србије упутила је свим удружењима Срба у Краљевини Норвешкој допис у коме их обавешттава о могућносстима организовања наставе српског језика.

Допис је стигао и до парохије цркве Свети Димитрије у граду Кристиансанд, која се нада да ће испунити услове за ораганизацију наставе на српском језику на задовољство деце и њихових родитеља. Ево дописа Амбасаде Србије у Ослу упућен српским удружењима и парохијама у Норвешкој:

„Да би настава српског језика дошла и у нашу парохију, морамо да испунимо, и као заједница и као појединци, захтеве из дописа Амбасаде. Са наше стране је веома важно да пошаљемо што већи број пријава за упис, које могу попунити родитеља школске деце закључно са генерацијом, која је ове јесени уписала десети разред. Минимални потребан број полазника нам није ѕа сада познат, али знамо да је за почетак рада наставе у Ослу захтев био минимално 40 полазника. Надамо се да ће за Кристиансанд овај праг бити нешто нижи“, наводи се у саопштењу Црквеног одбора парохије Светог Димитрија Солунског.

У саопштењу се даље наводи да је предлог о организације наставе на српском језику још увек у фази договора, предвиђено је да сви  ћаци полазници добију школске књижице и наравно, онима који положе, биће признат српски језик у случају да желе да наставе са образовањем у Србији.

Настава може да се одвија у сали парохијског дома, а за наставника ће бити предложен кандидат са факултетом српског језика и књижевности, који је спреман да се нагажује на образовању српске деце на матерњем језику у Кристиансанду. Пријаве за упис родитељи могу доставити најкасније до 8. октобра 2019. године свештенику Рељи Банчевићу у парохију у радно време парохије, пријаву могу да донесу и на недељно Богослужење или на фолклор. Прикупљене пријаве ће бити обједињене и прослеђене Амбасади Републике Србије у Ослу. Пријава за упис се налази на следећем линку: http://svetidimitrije.no/images/doc/Prijava_za_upis_2020_srpski_jezik.pdf

„Родитељи, радите у најбољем интересу ваше деце, која одрастају и формирају се далеко од отаџбине“, каже се на крају саопштења Црквеног одбора парохије Свети Димитрије Солунски.

*Овај текст део је пројекта портала „Там далеко“ о допунским школама за српску децу у дијаспори који суфинансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *