Срамна америчка критика „Даре из Јасеновца“

Филм “Дара из Јасеновца”, домаћи кандидат за “Оскара” који приказује страдање нашег народа у озлоглашеном хрватском концентрационом логорукроз визуру девојчице , од свог настанка се налази на удару критика.

Прво је филм био на удару хрватских филмских критичара, који су ламентирали због тога што Срби улажу у филмове у којима су Хрвати приказани као “лоши момци”, док хрватска држава не ради ништа по том питању.

Међутим, нова скандалозна критика Џеја Вајсберга, колумнисте америчког часописа “Варајети” има много мрачнији тон и труди се да докаже како је српски филм о Јасеновцу – пропаганда која има за циљ територијално ширење и експанзију расистичке политике.

Вајсберг је дакле, успео да напише скандалозну “критику” која је превазишла сваки хрватски урадак о “Дари из Јасеновца”.

Он у тексту под насловом “Филм о холокаусту са упитним намерама” наводи да је “Дара из Јасеновца” Предрага Гаге Антонијевића „танко прерушена пропаганда, која цинично користи холокауст да прогура нативистичку агенду“.

Како пише Вајсберг, време је да се запитамо да ли постоји хиперпродукција филмова о Холокаусту. Иако “Дара из Јасеновца” не пати од стереотипног приказивања уништавања читавих народа у Другом светском рату, већ прича мало познату причу о кланици у “држави” која је једина у Европи на индустријском нивоу убијала и децу.

–Сведочанство је лудости индустрије холокауста да нескривена српска националистичка пропаганда огрнута велом филма о Холокаусту, попут “Даре из Јасеновца“ може наћи дистрибуцију ван своје родне земље. Мање изненађује то што је филм предат на разматрање за “Оскара” – пише Вајсберг.

Након што је објаснио радњу филма Вајсберг цитира Јована Бајфорда, који је рекао како је “српска патња намерно повезивана са Холокаустом”, да би се тобоже стекле међународне симпатије и легитимизовале територијална ширења која иду руку под руку са расистичком политиком.

Опет имамо прилике да сведочимо невероватној менталној гимнастици једног (утицајног) човека, где се у филму чија је поента да прикаже страдање невиног детета види опасно пропагандно оружје територијалне експанзије и расизма.

Питање је зашто Вајсберг није дигао глас против “хиперпродукције филмова о Холокаусту” када је снимљена “Шиндлерова листа” или “Шоа”, већ је то нагло засметало када је снимљен филм који приказује западњацима потпуно непознату и језиву епизоду Другог светског рата. Или је можда потребно да се снимају само филмови о страдању подесних народа, док је све остало само пропаганда.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *