Za Dan Nikole Tesle Nijagarini vodopadi u bojama srpske trobojke

Međunarodni festival povodom Dana Nikole Tesle biće održan 9. jula u Nijagra Folsu u Kanadi, gde je to zvanični praznik grada, najavili su organizatori iz Srpske škole „Nikola Tesla“, koja se nalazi u tom gradu, a prenosi Serbiannews.

„Festival će se održati u Viktorija parku pored Teslinog spomenika i Trga Nikole Tesle, velikog vodopada i hidrocentrale iz 1901. godne čiji generatori su rađeni po Teslinim patentima“, izjavio je direktor škole i festivala Borislav Živković.

Kako je najavljeno, na centralnoj bini smenjivaće se plesne, folklorne i muzičke grupe, biće prikazan i film o Tesli, posetiocima će na više punktova u Viktorija parku inženjeri elektrotehnike demonstrirati uživo neke od 300 patentiranih Teslinih izuma, dok se uveče očekuje da će čuvne Nijagarini vodopadi biti osvetljeni u bojama srpske zastave.

Nijagarini vodopadi drugi su po veličini vodopadi na svetu i upravo na njima podignuta je prva hidroelektrana koja je proizvodila naizmeničnu struju uz aktivno učešće Nikole Tesle. Međunarodna komisija za Nijagarine vodopade, na čijem čelu je bio čuveni fizičar Lord Kelvin, je 1893. godine prihvatila ponude kompanija koje su predložile upotrebu Teslinog polifaznog sistema. Prva elektrana izgrađena je oko 2.5 kolometara uzvodno od vodopada. Avgusta 1895. godine ova elektrana je isporučila prvu električnu energiju do susednog grada Bafala.

U čast velikog srpskog naučnika na tom mestu podignuta su dva spomenika – jedan sa američke, a jedan sa kanadske strane, kao i veliki trg koji nosi njegovo ime.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *