Нова књига о Мати Грацићу и дубровачким Србима

После великог интересовања читалаца за књигу “Госпар Мато Грацић – Успон и пад Срба римокатолика у Дубровнику” чији је тираж продат за непуну годину, пред читаоцима је књига “Мато Грацић и дубровачки Срби католици”, аутора Предрага Савића и Саше Недељковића.

И ово издање бави се историјом Срба у Дубровнику на научно-популаран начин, проширујући тему на судбине Срба католика у целој Далмацији и Боки которској, као и њихову међусобну повезаност и везаност за Србију.

У књизи “Мато Грацић и дубровачки Срби католици” изнето је доста нових историјских података и чињеница које ће извесно бити занимљиве заинтересованој али често недовољно или нимало упућеној јавности у све оно што су као траг оставили људи чија имена носе поједине улице и делови градова у Србији, а који су неоправдано пали у заборав, што због динамичних историјских промена, што због оскудне грађе која је често нестајала у ратним вихорима.

Постојање Срба римокатолика минимизирају и покушавају да оспоре многи. И међу Србима има оних који су мишљења да Срби католици нису могли да буду Срби јер нису православне вере!

Готово цео живот др Мато Грацић је посветио јачању српскокатоличког покрета у Дубровнику, у то време респектабилног културног и политичког покрета са препознатљивим националним, културним утемељењима и изузетне интелектуалне снаге.

Случај др Грацића је метафора помало заборављених, снажних, често драматичних и трагичних судбина римокатоличких Срба који су платили високу цену своје љубави према српству.

Књигу можете купити кликом овдје

One thought on “Нова књига о Мати Грацићу и дубровачким Србима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *