У Требињу премијера књиге “Мато Грацић и дубровачки Срби католици”

После великог интересовања читалаца за књигу “Госпар Мато Грацић – Успон и пад Срба римокатолика у Дубровнику” чији је тираж продат за непуну годину, пред читаоцима је књига “Мато Грацић и дубровачки Срби католици” Предрага Савића и Саше Недељковића. Ово изузетно занимљиво дело биће премијерно промовисано у уторак у Музеју Херцеговине у  Требињу, 6. јула. 20121. године.

И ово ново издање бави се историјом Срба у Дубровнику на научно-популаран начин, проширујући тему на судбине Срба католика у целој Далмацији и Боки которској, као и њихову међусобну повезаност и везаност за Србију.

У књизи “Мато Грацић и дубровачки Срби католици” изнето је доста нових историјских података и чињеница које ће извесно бити занимљиве заинтересованој али често недовољно или нимало упућеној јавности у све оно што су као траг оставили људи чија имена носе поједине улице и делови градова у Србији, а који су неоправдано пали у заборав, што због динамичних историјских промена, што због оскудне грађе која је често нестајала у ратним вихорима.

-Ова књига је у односу на прву обогаћена са 130 нових страна, а сви  ови нови текстови објављени су прво на порталима „Ин4с“ и „Тамо далеко“ – истиче  Предраг Савић. – Нова сазнања о гопспару Грацићу и његовим дубровачким Срибма низала су се као на траци. Добили смо недостајуће одговоре на питања која првобитно нисмо могли  ваљано да растумачимо и напишемо одговоре.  Успели смо да пронађемо историјску грађу о Стонској епархији, битној за појашњењепорекла Срба римокатолика,  да одгонетнемо везе између  челик Србина, великог научника и законописца др Влатазара Богишића и госпара Грацића. Појаснили смо  и како је  Матија Бан, први предложио градњу цркве Светом Сави на Врачару и написао „Правила о четничком ратовању“.

-Растумачили смо и описали велико пријатељство између Срба римокатолика и др Миленка Веснића, „златног“ српског дипломате и државника… Потписивање Конкордата између Србије и Ватикан 1913. године је била велика српска дипломатска победа за коју најзаслужнији Веснић и рби римокатолици изДубровника. Захваљујући Николи Милованчеву, изузетном историчару и  истраживачу из Љубљане у спели смо опишемо рушење из  идеолошких разлога на захтев Јосипа Броза архитектонског бисера – православног храмана на Вису. Описали смо и  зверскска убиства  дон  Јеролима _Јерка Гршковића и још трирдетак његових сабораца – четника римокатоличке вере са Крка.  Дон Јерко је био  катилички свештеник „глагољаш“, професор и познати филолог, али и четнички идеолог!

На крају од Савића сазнајемо заашто је Требиње изабрано за прву, репрезетативну промоцију књиге:

–Требиње је најближе место Дубровнику у којем можемо да слободно одржимо пормоцију. Друго приликом промоције прве књиге у Дубровнику остала смо дужни одговоре на нека питања о Стоснкој епархији, дон Јерку Гршковићу, глагољашима са Крка… Треће, Требиње је град где посебно цене књигу,  једини  медитерански град који не излази на море и на чијем сваком ћошку је налази по неко знамење које подсећа и на великог Јована Дучића. И четврти разлог  у Требињу ствара доктор медицине Драган Ковач, који ће открити какву је инспирацију добио док је читао прву књигу о Госпару Грацићу и како захваљући томе настао један други, врло вредан роман. На промоцији у Требињу ће говори још један велики интелектуалац и национални делатник др Миодраг Вукановић, председник Српског националног вијећа у Дубровнику и уредник  часописа „Пома“, који се штампа на ћирилици у граду под Срћем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *