Kako je arhangel Mihailo iz Manasije oterao Turke

Na teritoriji Pomoravskog okruga, u blizini Despotovca, nalazi se manastir Manasija, najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj “Moravskoj školi”, po čemu je poznat širom pravoslavnog sveta, ali u javnosti je malo je poznata priča o čudu koje je u ovoj svetinji od Turaka spasilo fresku Arhangela Mihaila.

Prilikom osvajanja Manasije Turci su svetiteljima poizbadali oči, zidove izgrebli i veliku skarednost pričinili, ali, kad su došli do freske Arhangela Mihaila u nameri da unište njegov lik, on se, veli predanje, ukazao pred njima, pa su Turci uplašeni od onoga što vide, pobegli glavom bz obzira. Otud je jedan od očuvanih likova na freskama do današnjih dana upravo lik arhangela Mihaila.

Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića čije se mošti nalaze u južnom delu crkve, ispod bele mermerne ploče.

Izgradnja ove svetinje započeta je 1407. godine, a završena je 1418. Kako se manastir nalazi pokraj reke Resave, tako je dobio i drugo ime – manastir Resava, a arhitektonski uzori za gradnju bili su Ljubostinja i Ravanica.

Manasiju okružuje 11 kula koje su povezane odbrambenim zidovima, jedino je Despotova kula izuzetak, jer se u nju ne može ući sa bedema. Manastir je više puta stradao, a 1474. godine ostao je bez zvona.

manastir, manastir Manasija

Crkva koja se nalazi u manastirskom naselju posvećena je Svetoj Trojici, a živopis koji se svrstava u najlepše u celoj Srbiji radili su najbolji solunski majstori.

Manasija je poznata po takozvanoj “Resavskoj školi”, centru za prepisivanje i ukrašavanje knjiga po načelima Konstantina Filozofa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *