Prvi američki obaveštajac Titov miljenik

Godina 1945, 10. oktobar. Delegacija američkih kongresmena dolazi u posetu Beogradu, na aerodromu Zemun dočekuje ih Moša Pijade, najbliži saradnik Josipa Broza Tita.
Pored Pijadea stoji Alen Dals, tadašnji šef američke obaveštajne agencije OSS (kasnija CIA) za operacije u Evropi. Kongresmeni su putovali po istočnoj Evropi nakon kraja rata, a tokom posete Beogradu osim Tita videli su se i sa predstavnicima političke opozicije koja je u tom trenutku još uvek i formalno postojala.
Ostalo je zabeleženo da su Titu „ukazali“ na ogroman broj vojnika koji je i dalje bio u sastavu JA, dok im je Tito rekao da ih drži u vojsci „jer nemaju gde da odu pošto su im uništene kuće u ratu“. U suštini, reč je bila o situaciji oko Trsta gde je Vašington naterao Tita da se povuče, i to mešavinom vojnog i političkog pritiska, i grad ostavi Italiji.
Ipak, i dalje je visila pretnja oružanim sukobom, odnosno, postojao je utisak da je Tito spreman da se ponovo silom vrati u Trst, a što je pokazivao veliki broj vojnika JA koji nisu bili demobilisani iako se rat završio.
Sam Alen Dals kasnije će postati direktor CIA, i ostaće zapamćen kao jedan od ključnih figura rane faze Hladnog rata. Smenio ga je predsednik Kenedi, zasićen brojnim aferama CIA u to vreme i opterećenjem koje mu je sve više predstavljala. Dals je važio za ličnost koja je održavala posebne odnose sa Titom i prema njemu imao naklonjen stav koji je znatno doprineo velikoj američkoj pomoći Jugoslaviji pedesetih.

 

Tekst i fotografija: Bane Gajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *