Istorijska poseta srpskog patrijarha Argentini

Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije, doputovao je u Argentinu, u njen prestoni grad Buenos Aires, te tako postao prvi srpski patrijarh koji je došao u zvaničnu posetu na južnoamerički kontinent. On će imati prilike da nastavi misiju širenja pravioslavlja po Južnoj, Srednjoj Americi i Karibima, koju je još početkom 1990-tih započeo počivši mitropolit Amfilohije.

Porfirija su na aerodromu dočekali vladika buenosajreski i južnoamerički Kiril, arhimandrit dr Evstatije Azdejković, te dva lokalna srpska sveštenika, otac Nikita i otac Branko, koji su u gradiću Čaku pripremili za osvećenje novu pravoslavnu crkvu Svete Trojice. Taj hram bi u narednim danima trebao da osvešta upravo patrijarha Porfirije.

U ime američke dijaspore na dočeku su bili prisutni i članovi porodice Dobrašinović, Radomir i Milanka, koji podržavaju misiju Srpske pravoslavne crkve u Južnoj Americi i na Karibima.

Srpska pravoslavna crkva je prethodnih godina, zaslugom vladike Kirila i arhimandrita Evstatija, pojačala svoj misionarski rad na širenju pravoslavlja u Južnoj, Srednjoj Americi i na Karibima, otvaranjem novih hramova i krštenjem velikog broja novih vernika.

Čekajući patrijarha: Vladika Kiril, arhimandrit Evstatije, Rede i Milanka Dobrašinović u Buenos Airesu

U Argentini služe još i otac David i Stefan u Buenos Airesu, otac Branko u Maćagaju, otac Aleksandar u Vernado Tuertu. U Ekvadoru i u Peru služi otac Rafailo, dok u Čileu monah Jovan vodi brigu o imanju SPC. Arhimandrit Evstatije opslužuje San Martin, Panamu, Kostariku i Dominikanu, u kojoj se privode kraju radovi na izgradnji prvog i jedinog pravoslavnog hrama u toj zemlji. Otac Evstatije je takođe prisutan u Venecueli, gde opslužuje parohije u Karakasu i Marakaju, i vodi brigu o fondaciji SPC koju je osnovao u ovoj zemlji.

U ostalim zemljama Južne Amerike SPC služe sveštenici koji veoma uspešno vode svoje parohije kao u Brazilu, Gvatemali, Kolumbiji, dok otac Nikita par puta godišnje odlazi u Paragvaj.

U Panami nastavljena misija mitropolita Amfilohija

 

Arhimandrit dr Evstatije Azdejković služio je u nedelju, 29. oktobra Svetu liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice Ruske Pravoslavne Crkve u Panami zajedno sa ruskim arhimandritom Antonijem.

Panama je jedna o pet parohija – država u kojima arhimandrit Evstatije ima misiju koju je započeo sa blagoslovom blaženog pomena Visokoporeosvećenog mitropolita Amfilohija i danas je nastavlja sa blagoslovom vladike Kirila.

-Veliki je blagoslov da se i uoči treće godišnjice od upokojenja mitropolita Amfilohija služi Sveta Liturgija i njemu pomen u jednoj od misonarskih parohija koje je upravo on osnovao, a danas se o njima stara i brine vladika Kirilo kao njegov naslednik, kaže arhimandrit Evstatije za Serbian Times. SPC još uvek nema svoj hram ili duhovni centar u ovoj državi, ali ako Bog da nadamo se uskoro objektu gde bismo mogli imati manju kapelu posvećenu Svetim apostolima Petru i Pavlu, a koji bi ujedno bio i duhovni centar za očuvanje i širenje srpske pravoslavne duhovnosti. Na liturgiji pored braće pravoslavnih Rusa i Ukrajinaca je bilo i oko tridesetak uglednih Srba koji žive i rade u Panami. Službi Božijoj je prisustvovao i ugledni dobrotvor iz Čikaga, Rade Dobrašinović sa ćerkom Milankom, koji su izrazili želju da upoznaju braću pravoslavnu i Srbe širom ovog kontinenta koji su ovde došli još i pre Drugog svetskog rata, kaže arhimandrit Evstatije za Serbian Times.

Srbi iz Srednje Amerike ponosni na poreklo

– Srbi koji žive u Srednjoj Americi školovani su i vredni, zbog čega su na dobrom glasu i u kompanijama gde rade i veoma cenjeni. Ima preduzetnika, menadžera, inženjera. Ponosni su na svoje poreklo. U Panami ih ima oko 200, a takode ima ih i u Kostariki, Salvadoru, Dominikani, Venecueli. U Venecueli je nekad bilo nekoliko hiljada naših, ali sad se svelo na oko 150, što iseljavanjem, što time što su se u mešanim brakovima stopili u domaće stanovništvo, pa možete da sretnete crnca da ima naše prezime. U Venecueli imamo još jednog sveštenika, Pavla Penju, koji je Venecuelanac poreklom iz španskog plemena Vaskovci, koji tvrde da su srpskog porekla – kaže Azdejković, koji je pre nekoliko godina osveštao čuveni Panamski kanal koji spaja Tihi i Atlantski okean.

Tekst: Serbian times/Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *