Osnivač Evropske unije predložen za sveca

Papa Franja predložio je Roberta Šumana, francuskog državnika i jednog od osnivača moderne Evrope, za sveca. Ovaj predlog je i priznanje poglavara Vatikana Šumanu i jedna od ranih faza u dugom procesu koji vodi ka kanonizaciji ovog francuskog političara, za koju se već više decenija zalaže francuski katolički Institut Sveti Benoa, prenosi Tanjug.

U saopštenju Vatikana se navodi da je papa odobrio dekret kojim priznaje herojska dela Šumana koji je preminuo 1963. godine. Bio je francuski premijer i ministar spoljnih poslova neposredno nakon Drugog svetskog rata i imao je ulogu u osnivanju NATO-a.

Tokom 1950. godine predložen je „Šumanov plan” za ugalj i čelik koji je prerastao u Evropsku ekonomsku zajednicu 1957. godine, a potom i u EU 1993. godine. Šuman je rođen u Luksemburgu, ali je političku karijeru gradio u Francuskoj. Bio je poslanik demohrišćana u francuskom parlamentu od 1919. godine, a nemački Gestapo ga je uhapsio 1940. godine nakon okupacije Francuske.

Šuman je uspeo da pobegne iz nacističkog zatvora 1942. godine kada se priključio francuskom Pokretu otpora, a posle Drugog svetskog rata bio je na funkcijama ministra spoljnih poslova, finansija i pravde, a od novembra 1947. do septembra 1948. godine bio je na čelu francuske vlade.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *