Nikad bolje vreme za posetu Beoegradu

Reporteri uglednog britanskog “Telegraf” u dodatku o putovanjima, proveli su su nekoliko dana u Beogradu i puni utisaka vratili se iz glavnog grada Srbije. Rado su ih podelili sa svojim čitaocima, a njihov zaključak je da nikad nije i bilo bolje vreme za posetu srpskoj metropoli.

Belgrade Kalemegdan Serbia Fortress Archit
OVDE TURISTI NAJVIŠE DOLAZE: Kalemegdan

“Zemlja, koja je trenutno u procesu ulaska u Evropsku uniju, koristi dinar I Britanci koji dođu ove utvrdiće da njihova funta mnogo vredi. Ulaznice za obilazak  znamenitosti, atrakcija i karte za javni prevoz koštaće vas manje od jednog piva, a puno nećete potrošiti ni za hranu i piće”, navodi “Telegraf”.

U tekstu se dalje navodi da Beograd uživa reputaciju grada u kome noćni život i provod traje tokom cele godine. Sluša se raznovrsna muzika od džeza, preko ciganske i tehno muzike. Kao odlična mesta za noćni provod Beogradjani će vam preporučiti klub Andergraund, Drakstor i kafe Insomnija.

“U letnjim mesecima život se seli na gadske vodene tokove, reke Savu i Dunav, na kojima se nalazi mnoštvo splavova, koji zaista imaju bogatu ponudu za noćni provod. Po ceni jedne dobijate dve reke, sa kojih se pruža predivan pogled na znamenitosti starog dela grada i Novi Beograd, čija je izgradnja počela posle Drugogo svetskog rata”, slikovito opisuje “Telegraf”.

Ugledni britanski list nije zaboravio da podseti čitaoce ni na “najveću pravoslavnu crkvu u svetu”. Reč je o hramu Svetog Save, jednoj od najvećih crkvenih gradjevina u svetu uopšte, čija je izgradnja počela još 1935. godine, a toliko je ogroman da se još radi unutrašnjost, uključujući i mozaike.

Couple, Belgrade, Lake, Ada Ciganlija
MESTO ZA UŽIVANJE: Ada Ciganlija na reci Savi

Od hrane preporučuju se ćevapčići, tadicionalno balkansko jelo od mesa na žaru, koje se služi sa seckanim lukom i kajmakom. Ne treba zabora viti, ističe se, ni restorane sa raznovrsnom domaćom i internacionalnom kuhinjom. Toplo se preporučuje restoran Iguana, sa predivnim pogledom na Savu, sa džez muzikom uživo. Tu u blizini nalazi se i kantina Frida sa kubanskom i domaćom muzikom i neiscrpnom listom koktela.

Na listi mesata koja Britanci treba da posete u Beogradu nalaze se i veliki kulturno-komercijalni prostori, dizajnirani 2008. godine, kako se ističe, namerno u stilu socijalizma.

“U ovom prostoru nalaze se restorani, modne radnje i izložbeni saloni u kojima svi posetioci mogu da nađu nešto za sebe”, naglašava “Telegraf”.

U priči je naravno nezaobilazan i Kalemegdan, tvrđava u ruševinama građena da brani grad od najezde Turaka u vreme Osmanskog carstva. Kad su osvojili ovo utvrđenje na brdu iznad Save i Dunava Turci su ga koristili za svoju odbranu.

Belgrade, Serbia, Capital, Dome
IMPRESIVNA GRADJEVINA: Hram Svetog Save jedna od najvećih crkava u svetu

“Danas je to najpopularniji gradski park u kome se okuplja veliki broj ljudi da uživaju u predivnom pogledu”, zapažaju reporter britanskog lista i ističu lepo uređene parkove, spomenike znamenitim Srbima, impresivan vojni muzej i zoološki vrt.

Zanimljivo je da se Britancima kao atrakcija preporučuje i putovanje vozom od Beograda do Bara, koji povezuje glavni grad Srbije sa jednom od najvećih morskih luka u Crnoj Gori.

“Putuje se kroz brdovite predele, planine, pored jezera, preko jednog od najvćih vijadukta u svetu u kanjonu reke Morače. Karte su jeftine, a mesta do prozora mogu lako da se rezervišu.

Britanskim turistima se preporučuje i da malo razgledaju arhitekturu Beograda, koji ima dosta zgrada iz komunističkog doba, izlet u Zemun, koji karakterišu austro-ugarske kuće, ostatke Austro-ugarskog carstva, a posebno boemska četvrt Skadarlija, srpski Monmartr.

Na kraju teksta u “Telegrafu” pominje i mogućnost posete Titovom mauzoleju i Kući cveća, koji predstavljaju, kako se navodi, svetilište komunističkom lideru Jugoslavije.

Belgrade, Serbia, Capital, Balkan
NOĆNI ŽIVOT NA RECI: Beograd je poznat po splavovima

“Ako vam je potreban dodatni izgovor za posetu Beogradu tu je uvek festival Exit, na koji se dolazi za sat vožnje od grada. Počeo je kao studentski politički protest, ali je sada jedan od najpoznatijih muzičkih festivala u Evropi, kao što su Nik Kejv, LCD Saundsistem i Prodidži hidlining. Sa muzičkom politikom „nešto za svakoga“ i Dunavom za hlađenje, ovaj festival je osvojio brojne nagrade i savršen je partner gradskim razgledanjima u vrelini leta. Održava se na Petrovaradinskoj tvrđavi od 6. do 9. Jula, a ulaznica bez smeštaja je 84 funte”, navodi “Telegraf” u afirmativnom tekstu o srpskoj prestonici.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *