Сећање на битку за „коридор живота“

Пре тачно 28 година одиграла се једна од најхуманијих битака у одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској 1991. до 1995. године – пробој коридора.

Овој бици над биткама претходила је и смрт 12 бањалучких беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер су регуларне хрватске снаге претходно заузеле Дервенту и Модричу пресекавши српску територију на подручју Посавине на два дела.

У пробоју коридора Војска Републике Српске ангажовала је Први крајишки и Источнобосански корпус, а биле су придодате јединице милиције САО Крајине, укупно 54.660 припадника, док су на супротној страни биле јединице ХВО-а и регуларне Хрватске војске, од 20.000 до 25.000 војника.

Film o proboju koridora biće gotov do kraja godine - Glas SrpskeПосле 40 дана крвавих борби успостављен је континуитет територије Републике Српске и спајање Србије и Републике Српске са Републиком Српском Крајином. Српском војском командовао је легендарни генерал  Војске Републике Српске Момир Талић, док су у операцији учествовале и елитне јединице МУП-а Српске Крајине под командом Милана Мартића. Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на реку Саву на простору Брода. Операција пробоја коридора ударила је темељ Републици Српској.
У тој операцији погинуло је 879 припадника Војске и полиције Српске и припадника јединица САО Крајине док су припадници ХВО-а и Хрватске војске имали 1.261 погинулог.

О пробоју коридора снима се и документарно-играни филм „Коридор“ у копродукцији Радио-телевизије Србије, Радио-телевизије Републике Српске, Војнофилмског центра „Застава филм“, односно Министарства одбране Србије.

Радња филма започиње преласком хрватске војске преко Саве, а онда оним што је уследило, формирањем логора, страдања Срба у Оџаку, Дервенти и погибији 32 војника из Војне поште Врање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *