Паланчанима 20 милиона за изолацију и замену столарије

Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности Министарства рударства и енергетике је одобрила по 10 милиона динара општини Смедеревска Паланка и општини Велика Плана  у оквиру Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе.

При додељивању средстава општинама и градовима, Управа се углавном држала принципа да општинама и градовима за побољшање изолације стамбених објеката додели онолико пара колико су општине за ту намену издвојилe сопствених средстава.

Како су се Смедеревска Паланка и Велика Плана и изјасниле да ће из својих буџета издвојити по 10 милиона динара, одобрено им је још по 10 милиона. Што значи да ће грађани две суседне општине на располагању имати по 20 милиона динара.

Средства ће бити искоришћена за „финансирање програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова“.

Власници зграда, кућа и станова моћи ће да конкуришу за замену врата и прозора, постављање изолације, постављање соларних панела, унапређење система грејања и слично. Ту се мисли на замену котлова, прелазак са грејања на дрво и угаљ на гас и пелет, замена старих радијатора и слично.

Након потписивања уговора између министарства и општине, општина Смедеревска Паланка је формирала комисију састављену од стручних лица из разних области, од правника, преко грађевинских инжењера и архитеката, до електричара.

Први задатак комисије био је да изради правилник о додели средстава и да припреми јавни конкурс за домаћинства али и за потенцијалне извођаче радова. Правилник се доставља Министарству рударства и енергетике на одобрење. Све то је већ завршено.

Након добијања сагласности од министарства, општина ће расписати јавни позив за домаћинства и потенцијалне извођаче. Пре доношења одлуке, чланови комисије ће бити обавезни да изађу на терен и утврде стање објекта на којем треба извести радове.

Том приликом они ће бити у обавези да процене да ли су средства која је власник објекта планирао за унапређење енергетске ефикасности реална.

Након завршетка конкурса, избора извођача и домаћинстава, општина са њима потписују уговоре и крећу радови. Као што је већ речено, радове ће изводити извођачи који ће бити изабрани на конкурсу.

Када радови буду завршени, комисија још једном излази на терен да види да ли су радови изведени у складу са уговором. Рок за завршетак радова је година дана од потписивања уговора између општине и министарства. Како су уговори између министарства и општина Велика Плана и Смедеревска Паланка потписани у априлу, то значи да ће радови морати да буду завршени најкасније у априлу следеће следеће године.

Услов за добијање новца јесте да домаћинство сноси половину трошкова обављених послова.

Комисија ће утврдити највиши износ средстава које може добити једно домаћинство. Ако радови у једном стану или кући које одобри комисија буду коштали 200 хиљада, општина и држава ће платити 100 хиљада. Ако власник буде желео да уједно изведе и неке додатне радове, који нису одобрени, све трошкове изнад 200 хиљада динара мораће сам да финансира.

То ће смањити простор за злоупотребе а  истовремено омогућити да средства добије што више заинтересованих грађана. Држава издвојила више од једне милијарде

За пројекат финансирања и подстицања енергетске ефикасности Министарство рударства и енергетике је 25. фебруара одобрила укупно 1.038.388.389 динара. Та средства су расподељена на укупно 151 општину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *