Kovid-menadžer novo zanimanje u Italiji

Na pijacama u Italiji uvedeno je novo zanimanje – kovid-menadžer. Šta su njegovi zadaci i kako su ga građani prihvatili?

Pijace na otvorenom počele su da rade ponovo nakon dva meseca pauze i ova kategorija trgovaca pretrpela je ogromne ekonomske gubitke. Za sada se prodaja ograničava samo na namirnice, jer jaza dva u Italiji podrazumeva postepeno i eksperimentalno otvaranje.

Tezge moraju da budu udaljene i po dva i po metra, na pijace imaju pristup osobe kojima se prvo meri temperatura i moraju imati maske i rukavice koje, ukoliko nemaju, dobijaju na licu mesta, navodi RTS.

Od ukupno 94 aktivne pijace u Milanu, otvoreno je 26. Prodavci se nadaju da će se uskoro kupci vratiti i imati poverenja u svoje stalne dobavljače. Na otvorenim pijacama uvedena je nova figura u obliku kovid-menadžera. Njegov zadatak u prethodnim danima bio je planiranje i organizacija aktivnosti. Od sada je prisutan na pijaci, gde kontroliše poštovanje svih propisa i mera bezbednosti.

To je novo zanimanje, nastalo u vreme epidemije koronavirusa. Faza dva u Italiji predvidela je uvođenje ove nove figure koja na pijacama treba da odredi koliko osoba sme da bude prisutno na tom mestu (broj prodavaca, broj tezgi), da meri distancu, raspoređuje tezge, utvrđuje kada ko ulazi i izlazi…

Ukratko, kovid-menadžer je koordinator koji nadgleda da se na italijanskim pijacama sve obavlja kako je predviđeno propisima. On je i osoba kojoj se obraćaju trgovci ako dolazi do bilo kakvog problema, nekih kritičnih situacija, a tu su i za svaku primedbu ili pitanje.

Na novinarska pitanja odgovaraju da oni proveravaju da li se sve odvija po propisima, na primer da li se pre ulaska građanima meri telesna temperatura i da li im se daje odgovarajuća maska. Proveravaju i da li postoji propisana razdaljina među osobama, da ulični prodavci imaju ličnu zaštitu i opremu, kao i odgovarajuće materijale za socijalnu zaštitu.

Na kraju, saradnja je osnov za garantovanje maksimalne sigurnosti i za prodavce, kupce kao i osoblje. Prodavci nisu zadovoljni uslovima otvaranja pijaca, uvođenjem kovid-menadžera, ograda koje smatraju neprimerenima i nadaju se da će se od 18. maja nešto promeniti nabolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *